Ξανά σε άνοδο οι τιμές του σιταριού μετά την καταστροφή του μεγάλου φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία

Ουκρανία- Μπορεί να χαθούν εκατομμύρια τόνοι από τη συγκομιδή της χώρας μετά την κατάρρευση του φράγματος. Ξανά σε άνοδο οι τιμές του σιταρι...


Ουκρανία- Μπορεί να χαθούν εκατομμύρια τόνοι από τη συγκομιδή της χώρας μετά την κατάρρευση του φράγματος. Ξανά σε άνοδο οι τιμές του σιταριού μετά την καταστροφή του μεγάλου φράγματος

Η Ουκρανία μπορεί να χάσει πολλά εκατομμύρια τόνους από τη συγκομιδή της εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

«Χωρίς πηγή υδροδότησης, είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λαχανικά. Δημητριακά και ελαιόσποροι θα καλλιεργηθούν με τη χρήση ενός ευρύτερου μοντέλου με χαμηλές αποδόσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.


Σύμφωνα με το υπουργείο, η καταστροφή του φράγματος αυτή την εβδομάδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη νότια Ουκρανία και μπορεί να μετατρέψει τουλάχιστον 5.000.000 στρέμματα γης σε «έρημο» εάν μείνουν χωρίς άρδευση.


Το υπουργείο ανέφερε ότι η πλημμυρισμένη γη θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη γεωργική και περιβαλλοντική αξιολόγηση της κατάστασης του εδάφους και στις περισσότερες περιπτώσεις θα εφαρμοστούν ειδικές μέθοδοι αποκατάστασης του εδάφους. Ανέφερε ότι λαχανικά, πεπόνια, δημητριακά και ελαιόσποροι είναι τα βασικά προϊόντα που καλλιεργούνται στις πληγείσες περιοχές. Η Ουκρανία είναι από τις βασικότερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σιτηρών και ελαιόσπορων.


Ξανά σε άνοδο οι τιμές του σιταριού

Νέες διαστάσεις στο παγκόσμιο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας δίνει το περιστατικό της ανατίναξης του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της Νότιας Ουκρανίας, στην επαρχία της Χερσώνας. Το συμβάν, για το οποίο οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται, οδήγησε ξανά σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού, υπό τον φόβο καταστροφών, αλλά και προβλημάτων στην ύδρευση των αγροτικά παραγωγικών γύρω περιοχών.

Οι τιμές του σιταριού, οι οποίες έβαιναν μειούμενες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, σημείωσαν άνοδο 2,4% την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME), στα 6,39 δολάρια ανά μπουσέλ. Το κόστος του καλαμποκιού αυξήθηκε περισσότερο από 1% (στα 6,04 δολάρια ανά μπουσέλ), ενώ η βρώμη κέρδισε 0,73% (3,46 δολάρια ανά τεμάχιο). Οι τιμές είχαν εκτοξευθεί ακόμη υψηλότερα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.


Η ανατίναξη του φράγματος της πόλης Νόβα Καχόβκα, το οποίο ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης στον ποταμό Δνείπερο σε μια περιοχή που σήμερα είναι ελεγχόμενη από τη Μόσχα, έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανές διαταραχές του παγκόσμιου εφοδιασμού. Να σημειωθεί ότι η τεράστια πλημμύρα που επακολούθησε την καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα εξώθησε σε μαζικές εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, ενώ συνιστά μεγάλη απειλή για τις αχανείς αγροτικές εκτάσεις της Nότιας Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια