Ο θερισμός ολοκληρώθηκε στην Θεσσαλία και οι αγρότες ανησυχούν γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, με αποτέλεσμα τα ποιοτικώς κατώ...
Ο θερισμός ολοκληρώθηκε στην Θεσσαλία και οι αγρότες ανησυχούν γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, με αποτέλεσμα τα ποιοτικώς κατώτερα σιτηρά να έχουν μικρότερες τιμές.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, στον θερισμένο κάμπο, ζητά να μάθει για τα πιθανά προβλήματα, που θα δημιουργηθούν.
Ο Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Θεσσαλίας «ΘΕΣγή», λέει πως «ο καιρός δεν είναι σύμμαχος των γεωργών. Η βροχές της τελευταίας περιόδου προκάλεσαν προβλήματα με τους μύκητες που εμφανίστηκαν και κατέστρεψαν μέρος της παραγωγής».
Η επίκληση των μυκήτων είναι ένας τρόπος να παρακαμφθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει για βροχοπτώσεις, αλλά για ασθένειες. Όμως… οι μύκητες είναι απότοκο των βροχών.
Κακής ποιότητας σιτηρά σημαίνει μικρότερες τιμές. Πέρυσι η τιμή ήταν στα 50 λεπτά το κιλό. Για την φετινή σοδειά δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες τιμές, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Καλφούντζος, κάποιοι αγρότες έχουν κλείσει συμβόλαια με βιομηχανίες στα 35 λεπτά. Προφανώς αυτό το έπραξαν, γιατί διέγνωσαν ότι η παραγωγής τους υπολειπόταν σε ποιότητα.
Η τιμές συνοδεύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σιτηρών, τα οποία δεν διαθέτουν την ποιότητα των περασμένων ετών, εξηγεί ο κ. Καλφούντζος. Επίσης, σε σχέση με προηγούμενες συγκομιδές η φετινή ήταν κατά 15 – 20% μικρότερη.
Για να επιτύχουν υψηλότερες τιμές οι αγρότες αποθηκεύουν τα σιτηρά. Εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία που ανέβασε τις τιμές θα συμβάλλει για να πετύχουν μεγαλύτερα κέρδη.
Υπενθυμίζεται ότι στον βωμό του κέρδους των καλλιεργητών η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης σε σιτηρά για την παραγωγή άρτου, καθώς οι αγρότες σπέρνουν σπόρο για σκληρά σιτηρά, τα οποία εξάγονται κυρίως στην Ιταλία, για την παρασκευή ζυμαρικών, με αποτέλεσμα η χώρα να εισάγει σιτηρά για ψωμί από τον Καναδά, την Ουκρανία, κ.ά., με ότι σημαίνει αυτό για την αύξηση της τιμής του ψωμιού στους φούρνους.
Και το αποκορύφωμα της περιπέτειας του σίτου φτάνει στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, όπου τα εισαγόμενα ιταλικά ζυμαρικά τα πληρώνει κάτι παραπάνω ο καταναλωτής, για υποτιθέμενη ποιότητα, ενώ είναι από στάρι “made in Greece”.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr
Σχόλια