Ο πρωτογενής τομέας της Σάμου σε μια ημερίδα

Η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό ήταν το βασικό θέμα της Ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου. Η ημερίδα ήταν χωρισ...


Η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό ήταν το βασικό θέμα της Ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη και ξεκίνησε με τον χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Γιώργου Στάντζου και συνεχίστηκε με ομιλίες για τις μεθόδους και τις προοπτικές βελτίωσης των καλλιεργειών στην Σάμο , τους τρόπους ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, τα προϊόντα της κτηνοτροφίας με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της έλλειψης σφαγείου επί σειρά ετών στο νησί.


Από την πλευρά του ΚΑΑΕΚΤ Σάμου η δ/ντρια αναφέρθηκε στους τρόπους υλοποίησης των προγραμμάτων LEADER για τους αγρότες τα οποία ωστόσο παραμένουν, όπως είπε, χωρίς να αξιοποιούνται.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την ομιλία του εκπροσώπου του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας στη Σάμο με επίκεντρο τον παραγωγό και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει» και την ομιλία του ελεύθερου επαγγελματία, Χρήστου Βακεντή με θέμα «Προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό».

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας οι ομιλίες αφορούσαν το αγροτικό παρελθόν, παρόν και μέλλον της Σάμου, την ανάγκη δημιουργίας ταυτότητας και τουριστικού προϊόντος, προσαρμοσμένου στα ιδιοσυστατικά της Σάμου, καινοτόμων τρόπων παραγωγής αγροτικών προϊόντων, της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με την ανάπτυξη του τουρισμού εμπειριών.

Τέλος ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να υπάρξουν μέσω ενός ισχυρού συνεταιρισμού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας ήταν η ομιλία του εκπροσώπου Συνεταιρισμού Νάξου, Αντιπροέδρου Ιάκωβου Βαλέρη, με θέμα «Τοπική Παραγωγή και Τουρισμός Εμπειρίας- Η περίπτωση της Νάξου» που άφησε άφωνους τους παρευρισκόμενους, όταν αποκάλυψε ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους ανέρχεται στα 24 περίπου εκ. ευρώ.


ΠΗΓΉ: ertnews.gr

Σχόλια