Υπό διαρκή απειλή βρίσκεται ένας στους τέσσερις έλληνες να υποπέσουν στη δίνη της φτώχειας, με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους, αλλά και ...
Υπό διαρκή απειλή βρίσκεται ένας στους τέσσερις έλληνες να υποπέσουν στη δίνη της φτώχειας, με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
Βεβαίως, πάνω από το 22% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πιο συγκεκριμένα 95,3 εκατομμύρια άνθρωποι, το 2022 διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την Εurostat.
Σχεδόν ένας στους πέντε Ευρωπαίους ζούσε σε νοικοκυριό που αντιμετώπιζε τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού: κίνδυνος φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.
Στο «βάθρο» με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σκαρφάλωσε η χώρα μας.
Η Ελλάδα με 26%, όσο και η Ισπανία βρέθηκαν στην τρίτη υψηλότερη θέση πίσω από τη Ρουμανία (34%) και τη Βουλγαρία (32%), δύο βαλκανικές χώρες όπου σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.
Μπορεί το ποσοστό να παρέμεινε σχετικά σταθερό σε σύγκριση με το 2021, όπου είχε υπολογιστεί σε 95,4 εκατομμύρια (22% του πληθυσμού), ωστόσο είναι ένας υψηλός αριθμός για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πλήρωσε το τίμημά της στην κρίση του πολέμου της Ουκρανίας, στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε και στο κύμα πληθωρισμού και ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Τα ποσοστά των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό διέφεραν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022.
Όπως σημειώνεται πιο πάνω οι χώρες με τις υψηλότερες τιμές ήταν η Ρουμανία, η Βουλγαρία και στην τρίτη θέση η Ελλάδα και η Ισπανία. Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (13%) και την Πολωνία (16%).
Συνολικά οκτώ χώρες είχαν ποσοστά υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και 19 χώρες χαμηλότερα.
ΠΗΓΗ: (zougla.gr)
Σχόλια