Του Κώστα Γκιάστα Μια σειρά από πανύψηλα πλατάνια πέφτουν εντυπωσιακά κάτω από τη γέφυρα του Πηνειού ποταμού στα Τέμπη αυτές τις ημέρες. Πρό...
Μια σειρά από πανύψηλα πλατάνια πέφτουν εντυπωσιακά κάτω από τη γέφυρα του Πηνειού ποταμού στα Τέμπη αυτές τις ημέρες.
Πρόκειται για «άρρωστα» δέντρα, καθώς έχουν χτυπηθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, το οποίο τα μετατρέπει σε ξερά δέντρα και επί της ουσίας νεκρά. Ο τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας είναι το κόψιμό τους και η απομάκρυνσή τους. Όμως, δεν κόβονται μόνο τα δέντρα που έχουν σημάδια από τον μύκητα Ceratocystis platani, αλλά και όσα βρίσκονται δίπλα τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν κολλήσει την ασθένεια και ακόμη να μην έχει εμφανιστεί. Ήδη οι άνθρωποι του Δασαρχείου Λάρισας βρέθηκαν στο σημείο και σημάδεψαν τα δέντρα που έπρεπε κοπούν.
Την εργολαβία για το κόψιμο και την απομάκρυνσή τους ανέλαβαν οι άνθρωποι από τον Δασικό Συνεταιρισμό Εργασίας Σωτηρίτσας ο «Κίσσαβος» και η «Ε» τους συνάντησε επί τω έργω. Πρόεδρος είναι ο νεαρός Θεόδωρος Γούτας, ο οποίος εξηγεί πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη εργασία, καθώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή την ώρα, μάλιστα, που λίγα μέτρα μακριά πέφτει με εντυπωσιακό κρότο από ύψος δεκάδων μέτρων ένα μεγάλο τμήμα νεκρού πλατάνου. «Αν δεν κοπούν, θα πέσουν ούτως ή άλλως» εξηγεί ο Θεόδωρος Γούτας που έχει δίπλα του τον Νίκο Γκόγκα. Μαζί με άλλους υλοτόμους και μετατοπιστές αρχικά ρίχνουν στο έδαφος ολόκληρο τον κορμό και στη συνέχεια τον τεμαχίζουν σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να μπορεί να φορτωθεί και να φύγει.
«Ξεκινάμε από πολύ νωρίς το πρωί και σταματάμε αργά το μεσημέρι. Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί όπου τα πλατάνια έχουν μαρκαριστεί με κόκκινη μπογιά από το Δασαρχείο» λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού που ιδρύθηκε το 1950 και μετράει περίπου 30 μέλη.
Τα κομμάτια από τα δέντρα που κόβονται, καθώς και τα υπολείμματα της υλοτομίας, φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται σε εργοστάσιο κατεργασίας ξύλου σε κατάλληλους χώρους για θερμική επεξεργασία και περαιτέρω εκμετάλλευση, προκειμένου να εξαλειφθεί ο μύκητας.
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως απαγορεύεται η λήψη από μέρους των πολιτών οποιουδήποτε προϊόντος πλατάνου που θα παραχθεί από την εν λόγω υλοτομία, διότι αυτό θα προκαλέσει τη διασπορά του μήκυτα και κατά συνέπεια την εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, η οποία γίνεται και με τα πριονίδια.
«Πρόκειται για εργασίες και διαδικασίες που γίνονται μ’ αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου» λένε οι άνθρωποι του Δασικού Συνεταιρισμού, μιας ασθένειας που, όπως φαίνεται, αποτελεί τεράστια απειλή για τα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου της χώρας και έχει αφανίσει υπέροχα δάση πλατάνου σε περιοχές όπου δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Δασαρχείο της Λάρισας, η ασθένεια έχει χτυπήσει πολλά παραποτάμια σημεία κατά το μήκος του Πηνειού στα Τέμπη, ενώ έχει κάνει και την εμφάνισή της σε περιοχές των Φαρσάλων, όπως στον Ενιπέα, στη Σκοπιά, στο Δίλοφο. Ακόμα, έχει χτυπήσει και εμβληματικά δέντρα σε περιοχές όπως η Αιγάνη.
Ο εν λόγω μύκητας έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη πριν από το 1950, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους εμφανίστηκε πριν από 20 χρόνια. Τα πρώτα δέντρα που παρατηρήθηκαν ξερά εξαιτίας του ήταν από την Πελοπόννησο και επεκτάθηκε στην Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα. Τα πλατάνια αποτελούν σήμα κατατεθέν για όλη την περιοχή της Κοιλάδας των Τεμπών και η απώλειά τους, αν συνεχιστεί η ασθένεια, ίσως αλλάξει όλη την εικόνα της.
ΠΗΓΉ: (eleftheria.gr)
Σχόλια