Διπλωματική πηγή της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV ότι οι χώρες αυτές δεν βλέπουν «κανένα ουσιαστικό επιχείρημα που να δικαιολογεί την κατάργηση αυ...
Διπλωματική πηγή της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV ότι οι χώρες αυτές δεν βλέπουν «κανένα ουσιαστικό επιχείρημα που να δικαιολογεί την κατάργηση αυτών των μέτρων», ζητώντας την παράταση της ρύθμισης «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους».
Οι πιέσεις να παρατείνει την απαγόρευση σε επιλεγμένα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα αυξάνονται, καθώς η προθεσμία της τρέχουσας προσωρινής ρύθμισης πλησιάζει στο τέλος της, όμως δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό.
Η τρέχουσα απαγόρευση σε επιλεγμένα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, η οποία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ για να κατευνάσει τις χώρες της πρώτης γραμμής που επέβαλαν μονομερώς το δικό τους εμπράγκο τον Απρίλιο, αφού η εισροή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων ακούσε πιέσεις στους ντόπιους αγρότες.
Εν μέσω ανησυχιών ότι η πρόσφατη κατάρρευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες ροές σιτηρών και σημεία συμφόρησης, η Πολωνία -υποστηριζόμενη από τις άλλες τέσσερις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία- πίεσε για παράταση της εν λόγω απαγόρευσης στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την Τρίτη (25 Ιουλίου).
Διπλωματική πηγή της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV ότι οι χώρες αυτές δεν βλέπουν «κανένα ουσιαστικό επιχείρημα που να δικαιολογεί την κατάργηση αυτών των μέτρων», ζητώντας την παράταση της ρύθμισης «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους».
Ωστόσο, μια άλλη πηγή της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV ότι δεν υποστηρίζουν όλα τα κράτη μέλη την κίνηση αυτή, με τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Λετονία να εκφράζουν ανησυχίες.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός που προήδρευσε στη συζήτηση, Luis Planas, δήλωσε ότι το αίτημα προκάλεσε «ανάμεικτα συναισθήματα».
«Ορισμένα από τα κράτη υποστήριξαν την πολωνική πρωτοβουλία. Άλλα έχουν αντιταχθεί έντονα στην πρωτοβουλία και άλλα δεν έχουν πάρει θέση», σημείωσε.
Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες
Ωστόσο, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Τονίζοντας ότι στόχος είναι να βρεθούν λύσεις που «λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας και όχι μόνο τα συμφέροντα της ΕΕ», ο Επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής των πληροφοριών που απαιτούνται για τη λήψη οριστικής απόφασης, η οποία πιθανότατα να παρθεί τον Σεπτέμβριο.
«Τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια σύνοψη όλων των νέων συνθηκών», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες, όπως μια επισκόπηση της φετινής συγκομιδής, ώστε να σχηματιστεί μια πλήρης εικόνα της κατάστασης.
Είπε επίσης ότι η Επιτροπή έχει προς το παρόν μόνο «πρόχειρες εκτιμήσεις», υποδηλώνοντας ότι οι συγκομιδές είναι πιθανό να είναι «υψηλότερες κατά 13 εκατομμύρια τόνους».
Διαφορετικά, ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει και πάλι μια κατάσταση όπου θα υπάρχει «νόμιμο εμπόριο, αλλά όχι δίκαιο εμπόριο», κάτι το οποίο θα είναι μια χαμένη υπόθεση τόσο για τους Ουκρανούς αγρότες όσο και για τους αγρότες της ΕΕ.
«Πρέπει λοιπόν να παρατηρήσουμε και να αναλύσουμε πλήρως αυτή την κατάσταση, και νομίζω ότι αυτό θα γίνει τον Σεπτέμβριο», επανέλαβε.
Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής;
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, ορισμένες χώρες πιέζουν επίσης να ανοίξει ένας κατάλογος προϊόντων που δεν μπορούν να εισαχθούν, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία για την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.
Αυτό θα επέτρεπε στα γεωργικά προϊόντα να «προστίθενται ή να διαγράφονται από τον κατάλογο, ανάλογα με τις ανάγκες», δήλωσε η πηγή.
Ενώ ο Επίτροπος αναγνώρισε τις εκκλήσεις της Πολωνίας, της χώρας καταγωγής του, να επεκταθεί ο κατάλογος αυτός, δήλωσε ότι δεν υπήρξε ακόμη «καμία συζήτηση» για τα άλλα προϊόντα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους υπουργούς.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό «πρέπει να εξεταστεί», ξεχωρίζοντας τους τομείς των σαρκωδών καρπών και των πουλερικών, στους οποίους, όπως είπε, οι εισαγωγές έχουν διπλασιαστεί.
Η απειλή μονομερούς δράσης προκαλεί πονοκέφαλο
Οι συζητήσεις διεξάγονται με φόντο τις απειλές της Πολωνίας να επιβάλει και πάλι μονομερή μέτρα σε περίπτωση που δεν επεκταθεί η απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ.
Όμως, η υπόνοια ότι ορισμένες χώρες μπορεί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε άλλους υπουργούς.
«Θα το ξεπεράσουμε αυτό μόνο συλλογικά, όχι με μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο Γάλλος Marc Fesneu στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Επισημαίνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη σταθεί αλληλέγγυες με τις χώρες της πρώτης γραμμής, δίνοντας το πράσινο φως για τη χρήση του αποθεματικού ταμείου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης ύψους εκατομμυρίων, ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε «με ένα πνεύμα ‘ο καθένας για την πάρτη του’».
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός Cem Özdemir προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πρέπει να επιμείνει στην τήρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών».
«Δεν πρόκειται για μια επιλογή όπου μπορείτε να πάρετε χρήματα από τις Βρυξέλλες αλλά ταυτόχρονα [μονομερώς] να κλείσετε τα σύνορα», είπε.
Από Natasha Foote | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
πηγή: Euractiv Greece
Σχόλια