Σε εξέλιξη η έρευνα για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη Λίμνη Πλαστήρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται προωθημένες επιστημονικές έρευνες για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε ο μεσογειακός κ...


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται προωθημένες επιστημονικές έρευνες για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός στη λίμνη Πλαστήρα και στον ευρύτερο χώρο. Η έρευνα ανατέθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

«Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται αντίστοιχη έρευνα σε ένα ευαίσθητο περιβαλλοντικό σύστημα, ειδικά στην περίοδο της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.


Οι εξειδικευμένες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ακριβή αποτύπωση του παράκτιου χερσαίου χώρου με ειδικά επιστημονικά όργανα και drone υψηλής πιστότητας και ακρίβειας. Ταυτόχρονα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην λεπτομερή αποτύπωση του πυθμένα της λίμνης με χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας. 

Ερευνητικό σκάφος, εφοδιασμένο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας πραγματοποιεί διαδρομές σε ολόκληρη την επιφάνεια της λίμνης, συλλέγοντας δεδομένα βυθομετρίας, εξαιρετικά υψηλής πιστότητας και ακρίβειας. Παράλληλα, τοπογραφικές βάσεις έχουν ιδρυθεί περιμετρικά της λίμνης, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως σημεία επίγειου ελέγχου στην αεροφωτογράφηση της παρόχθιας περιοχής για την πραγματοποίηση της αποτύπωσης.

Στην έρευνα συμμετέχουν, ως Επιστημονικός Υπεύθυνος, ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τηλεανίχνευσης και Μορφοτεκτονικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Βασιλάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας – Λιθοστρωματογραφίας Ιζηματολογίας, Γεώργιος Αναστασάκης και εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Η αποτύπωση του πυθμένα της λίμνης και η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων πραγματοποιείται 10 χρόνια μετά την αρχική έρευνα. Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα καταδείξουν τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, ενώ παράλληλα θα διατυπωθούν και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια