Eurostat : Στις κορυφαίες 3 χώρες- παραγωγείς συγκαταλέγεται η Ελλάδα για τα καρπούζια, τα ροδάκινα & τα νεκταρίνια

Στις κορυφαίες τρεις χώρες-παραγωγείς συγκαταλέγεται η Ελλάδα για τα καρπούζια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, σύμφωνα με την έκθεση που δημ...


Στις κορυφαίες τρεις χώρες-παραγωγείς συγκαταλέγεται η Ελλάδα για τα καρπούζια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε χτες η Eurostat για την παραγωγή καλοκαιρινών φρούτων το 2022 στις χώρες της ΕΕ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, ήρθε δεύτερη στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών με ποσοστό 27,1% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ και τρίτη στην παραγωγή καρπουζιών με ποσοστό 12,4%. Οι τόνοι παραγωγής ανέρχονται σε 877.000 και 319.000 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης τέταρτη στην παραγωγή των υπόλοιπων καλοκαιρινών φρούτων, αφήνοντας πίσω της σημαντικές χώρες παραγωγούς. Ειδικότερα, η Ελλάδα παρήγαγε το 2022 74.800 τόνους πεπόνια και 97.950 τόνους φράουλες. Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν τρίτη στην παραγωγή πεπονιών, στην παραγωγή φράουλας φαίνεται να μένει αρκετά πιο πίσω από την Ελλάδα, με 78.490 τόνους.



Eurostat [Eurostat]

Η Ισπανία ο μεγαλύτερος παραγωγός καλοκαιρινών φρούτων

Η Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, είναι o βασικός παραγωγός καλοκαιρινών φρούτων στην ΕΕ. Το 2022 παρήγαγε σχεδόν τα μισά καρπούζια της ΕΕ (45,4%), σχεδόν το ένα τρίτο των καρπουζιών (32,0%) και πάνω από το ένα τέταρτο τόσο των φραουλών (27,3%), όσο και των ροδάκινων και νεκταρινιών (26,9%).

Ακολουθεί η Ιταλία, η οποία παρήγαγε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των καρπουζιών (36,1%) και των ροδάκινων και νεκταρινιών της ΕΕ (35,6%), καθώς και το ένα τέταρτο των καρπουζιών της (25,6%).

Συνολική μείωση της παραγωγής στην ΕΕ

Παρά τα αυξημένα ποσοστά παραγωγής στις μεσογειακές χώρες κυρίως για το 2022, η συνδυασμένη συγκομιδή καρπουζιών, καρπουζιών, φράουλας, ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ ανήλθε σε 8,6 εκατομμύρια τόνους, παρουσιάζοντας μείωση 6,3% σε σχέση με το επίπεδο του 2021 (9,2 εκατομμύρια τόνοι). Η μείωση αυτή οφείλεται στη χαμηλότερη παραγωγή των καρπουζιών (-9,5% το 2022) και των πεπονιών (18,4% το 2022). Αντίθετα, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αυξήθηκε (+5,6% το 2022), ενώ εκείνη των φραουλών παρέμεινε σχετικά σταθερή.


Σχόλια