Την ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζονται οι έριδες για το εάν πρέπει να έχει πρόσθετα το στραγγιστό «greek yoghurt», οι Βούλγαροι κατοχύρωσαν δι...
Την ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζονται οι έριδες για το εάν πρέπει να έχει πρόσθετα το στραγγιστό «greek yoghurt», οι Βούλγαροι κατοχύρωσαν διεθνώς ως δικό τους το αυθεντικό γιαούρτι το οποίο περιέχει τον Lactobacillus Bulgaricus που προκαλεί τη ζύμωση
Αιχμές για τους Ελληνες βιομηχάνους από παραγωγούς-κτηνοτρόφους.
Πριν από λίγες ημέρες η γειτονική μας Βουλγαρία κατήγαγε μια επάξια νίκη στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγκρίνει την κατοχύρωση σήματος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το αυθεντικό βουλγαρικό γιαούρτι, που περιέχει μεταξύ άλλων τον συμβιωτικό παράγοντα εκκίνησης Lactobacillus Bulgaricus ή Γαλακτοβάκιλλος ο Βουλγαρικός. Πρόκειται για τον μικροοργανισμό που προκαλεί τη ζύμωση του γιαουρτιού, τον οποίο απομόνωσε πρώτος ο Βούλγαρος γιατρός Στάμεν Γκριγκόροφ το 1905 και τον «βάφτισε» με την ονομασία της χώρας του.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις «οι βουλγαρικές συμβιωτικές ζύμες συμβάλλουν στην ιδιοτυπία και την απόλυτη μοναδικότητα του αυθεντικού βουλγαρικού γιαουρτιού», που παράγεται αποκλειστικά από νωπό γάλα (πρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο, κατσικίσιο ή μείγμα αυτών) και δύο βακτήρια που δεν έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση. «Χάρη στη συμβιωτική σχέση τους, το thermophyllous streptococcus και το βουλγαρικό ραβδόμορφο βακτήριο μεταβάλλουν τη σύσταση του γάλακτος αυξάνοντας τη θρεπτική και βιολογική του αξία, ενισχύοντας τη γεύση και το άρωμά του και προσδίδοντάς του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του», διαβάζουμε σε δημοσιεύματα του ειδικού Τύπου (agrotypos.gr).
Γεύση και άρωμα
Οπως τονίζεται, «το βουλγαρικό γιαούρτι χαρακτηρίζεται από ξεχωριστή φρέσκια, γευστική οξύτητα και άρωμα, η οποία προέρχεται από 34 είδη αρωματικών ουσιών που προκύπτουν από τη ζύμωση του γάλακτος με τη συνδυασμένη δράση των δύο βακτηρίων». Την κατοχύρωση του βουλγαρικού γιαουρτιού ως ΠΟΠ ανακοίνωσε με περηφάνια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, μαζί με την κατοχύρωση του κατσικίσιου τυριού σε άρμη ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Eνδειξης. «Οι ονομασίες των προϊόντων θα προστατεύονται από τις απομιμήσεις σε όλη την Ε.Ε., ως προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τα δικαιώματα των Βούλγαρων παραγωγών», τονίζει το υπουργείο.
Ο Θωμάς Μόσχος, παραγωγός γιαουρτιού από την Καστοριά και τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, ήταν φιναλίστ στον φετινό διαγωνισμό της Ε.Ε. για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ευρωπαίου Αγρότη»
Την ανάδειξη του βουλγαρικού γιαουρτιού ως ΠΟΠ σχολίασε θετικά, χωρίς καμία διάθεση εθνικιστικού ή τοπικιστικού ανταγωνισμού, ο τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και παραγωγός γιαουρτιού ο ίδιος (από τη «Φάρμα Μόσχου» στην Καστοριά, φιναλίστ στον φετινό διαγωνισμό της Ε.Ε. για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ευρωπαίου Αγρότη»). «Στην ουσία η Βουλγαρία όχι μόνο τίμησε την παράδοσή της, κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει το πολυπόθητο ΠΟΠ στο γιαούρτι της και θεωρητικά και να το κλειδώσει πλέον για όλα τα γιαούρτια, αφού όλα τα παραδοσιακά γιαούρτια φτιάχνονται από το παραπάνω βακτήριο», δηλώνει ο ίδιος.
«Στην Ελλάδα βέβαια βρισκόμαστε ακόμα σε διαβούλευση με τους “πατριώτες βιομηχάνους” για το αν θα πρέπει το στραγγιστό γιαούρτι να έχει πρόσθετα, καθώς μέχρι τώρα η Ελλάδα πολεμούσε να πάρει ΠΟΠ για το στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο όμως κανείς δεν στραγγίζει αλλά το συμπυκνώνουν με διάφορα άλλα πρόσθετα μέσα», συμπληρώνει ο σύμβουλος του ΣΕΚ. «Είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι που όσο εμείς τρωγόμαστε για ένα παραδοσιακό προϊόν, που όμως θέλουν να το παράγουν βιομηχανικά, όχι παραδοσιακά, κάποιοι μας το πήρανε μέσα από τα χέρια με μια απλή κουβέντα», καταλήγει.
Αν τα βάζουν με κάποιον οι Ελληνες παραγωγοί-κτηνοτρόφοι, αυτός δεν είναι φυσικά οι Βούλγαροι συνάδελφοί τους, οι οποίοι έπραξαν ως όφειλαν υποβάλλοντας αίτηση για κατοχύρωση ΠΟΠ, αλλά οι μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Οπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του ΣΕΚ, καμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις γαλακτοκομικών δεν έχει συμφέρον από την κατοχύρωση του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού ως ΠΟΠ, γιατί τότε σημαίνει ότι «δεν θα μπορούν πια να το συμπυκνώνουν με σκόνες, εγχώριες ή εισαγόμενες». Το γιαούρτι που πουλιέται στα σουπερμάρκετ ως «στραγγιστό» μόνο στραγγιστό δεν είναι, αφού «κανένας δεν το στραγγίζει παραδοσιακά, αλλά ρίχνουν στερεά πρόσθετα για να μειωθούν τα υγρά», μας λέει ο Θωμάς Μόσχος.
Ζητούνται ενέργειες
Με την ανάληψη της θητείας του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας είπε ότι ένας από τους πυλώνες της πολιτικής του θα είναι η ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και η ενίσχυσή τους στις διεθνείς αγορές. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, μαζί με τις ανάλογες ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αν υποστηρίζουν και στην πράξη τις διακηρύξεις τους ή αν οι ισχυρισμοί περί «ελληνικότητας» μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα συμφέροντα των μεγάλων παικτών της αγοράς.
Πηγή: ΕΦΣΥΝ (efsyn.gr)
Σχόλια