Οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τροφίμων και αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τους νέους κανονισμούς...
Οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τροφίμων και αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν απόδειξη ότι οι καλλιέργειες δεν έχουν καλλιεργηθεί σε αποψιλωμένες εκτάσεις, γεγονός που, σύμφωνα με τους παραγωγούς, θα αυξήσει το κόστος παραγωγής τροφίμων.
Το τελευταίο «επεισόδιο» της αντίδρασης προέρχεται από τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εξαγωγέα καφέ και σόγιας. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Κάρλος Φάβαρο, καταφέρθηκε εναντίον της απαγόρευσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον συμμορφώνεται με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Πρόσθεσε ότι η Βραζιλία επιδιώκει να ενισχύσει το εμπόριο με άλλες χώρες εκτός της ΕΕ, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του μπλοκ των πέντε χωρών BRICS που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Η Βραζιλία είναι ήδη «προστάτης» του περιβάλλοντος, δήλωσε ο Φάβαρο. «Αν η Ευρώπη δεν θέλει να το καταλάβει αυτό, υπάρχουν άλλοι που αναγνωρίζουν αυτό που κάνει η Βραζιλία» τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμμόρφωση με τους νέους κανόνες της ΕΕ θα περιλαμβάνει την εφαρμογή της πλήρους ιχνηλασιμότητας σε πολύπλοκες αλυσίδες παραγωγής, σχέδιο που είναι πιθανό να είναι περίπλοκο και δαπανηρό.
Η απαίτηση θα ισχύει για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από το κρέας έως το φοινικέλαιο, και αυτό θα αυξήσει το γεωργικό κόστος σε μια εποχή που ο πληθωρισμός των τροφίμων αρχίζει και πάλι να επιταχύνεται.
Οι υψηλότερες τιμές δεν θα επηρεάσουν μόνο τους αγοραστές στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι η αγορά είναι τόσο μεγάλη, οι καλλιεργητές θα πρέπει πιθανότατα να υιοθετήσουν τις νέες πρακτικές σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να καταλήξουν να πληρώσουν το «λογαριασμό», καθώς οι παραγωγοί θα μετακυλήσουν το νέο κόστος.
«Ψηλά ο πήχης»
Παρά το ότι οι παραγωγοί επικρίνουν τους κανόνες, οι εταιρείες και οι αγρότες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν ήδη μέτρα για να προσαρμοστούν σε αυτούς και να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές.
Οι μεγάλες εμπορικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Πάουλο Σούσα, επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Βραζιλία για την Cargill, μία από τις κορυφαίες γεωργικές εταιρείες παγκοσμίως.
Η τήρηση των κανόνων θα επιφέρει πρόσθετο κόστος, αλλά επίσης «μας δίνει τη βεβαιότητα ότι οι πελάτες θα εξυπηρετούνται. Πρέπει να θέσουμε τον πήχη ψηλά» υπογράμμισε ο Σούσα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι κανόνες αποσκοπούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Ο κανονισμός εφαρμόζεται «σε εμπορεύματα και όχι σε χώρες και δεν είναι ούτε τιμωρητικός ούτε προστατευτικός, αλλά δημιουργεί ισότιμους όρους ανταγωνισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις σχεδιάστηκαν ώστε να είναι συμβατές με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Η νομοθεσία για την αποψίλωση των δασών που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Ιουνίου δίνει στους προμηθευτές 18 έως 24 μήνες για να προσαρμοστούν. Αυτό δεν είναι πολύς χρόνος αν ληφθούν υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα ιχνηλασιμότητας που ισχύουν τώρα. Υπάρχει η ανησυχία ότι το χρονοδιάγραμμα και οι κανόνες θα καταλήξουν να ευνοούν εκείνους στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές που έχουν ήδη πιο προηγμένες τεχνολογίες και πρακτικές, ενώ θα αφήσουν πίσω τους μικρότερους, πιο ευάλωτους παραγωγούς.
«Ποιος θα πληρώσει γι' αυτό; Δεν μπορεί να είναι οι παραγωγοί», δήλωσε η Βανούσια Νογουέϊρα, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ.
Οι τιμές κακάο
Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, μελετούν έναν νέο μηχανισμό τιμολόγησης για να ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος. Αυτό θα ήταν επιπλέον της λεγόμενης «Διαφοράς Ζωτικού Εισοδήματος», μιας προσαύξησης 400 δολαρίων ανά τόνο που εφαρμόστηκε για να βελτιώσει τις αμοιβές των αγροτών.
«Δεν μπορείτε να προσθέσετε στο κόστος παραγωγής χωρίς να το αντανακλάτε στην τιμή», δήλωσε ο Ιβ Κονέ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Conseil Cafe-Cacao, της ρυθμιστικής αρχής για το κακάο της Ακτής Ελεφαντοστού.
Παρόμοια είναι η ιστορία και για το βοδινό κρέας. Η νομοθεσία απαιτεί τον εντοπισμό όλων των βοοειδών από τον τόπο γέννησής τους, μια πρόκληση για την κορυφαία εξαγωγέα Βραζιλία, όπου ένα ζώο ζει σε διαφορετικά μέρη κατά τη διάρκεια πολλών φάσεων της ζωής του.
Από το 2009, οι εξαγωγές προς την Ευρώπη ελέγχονται ήδη από ένα ειδικό σύστημα που απαιτεί την ατομική παρακολούθηση των ζώων. Αλλά τώρα υπάρχει η ανάγκη να επεκταθεί ο μηχανισμός από τις τρέχουσες 90 ημέρες εντοπισμού πριν από τη σφαγή σε μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο που ξεκινά από τη γέννηση του ζώου, δήλωσε ο Φερνάντο Σαμπάϊο, στέλεχος της βιομηχανικής ομάδας Abiec.
«Θα συνεργαστούμε με τις φάρμες που έχουν εγκριθεί και θα εντάξουμε τους προμηθευτές τους στο σύστημα, αλλά οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το κόστος θα μετακυλιστεί στους εισαγωγείς» δήλωσε ο ίδιος.
Οι παραγωγοί σόγιας της Αργεντινής είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα, σύμφωνα με τον Ροντόλφο Ρόσι πρόεδρο της ομάδας παραγωγών σόγιας Acsoja. Η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων παγκοσμίως σε αλεύρι σόγιας, το οποίο χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές.
Περίπου το 15% των εκτάσεων σόγιας της χώρας θα μπορούσε να επηρεαστεί, δήλωσε ο Ρόσι, προσθέτοντας ότι η ομάδα του ασκεί σκληρή πίεση ώστε οι αγρότες να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος.
Στο Βιετνάμ, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα καφέ στον κόσμο, οι κόκκοι καλλιεργούνται κυρίως από μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Ένας μεγάλος αριθμός των εκμεταλλεύσεων είναι μικρότερες από 0,5 εκτάρια (1,2 στρέμματα), σύμφωνα με την ένωση καφέ.
«Είναι δύσκολο να εντοπιστεί η προέλευση των προϊόντων στην ακριβή τοποθεσία κάθε φάρμας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Καφέ Κακάο του Βιετνάμ.
πηγή: Insider
Σχόλια