Πρόεδρος ΕΘΑΑΕ- Η διαδικασία και τα κριτήρια για την ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας Μη κρατικά και όχι Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ...
Μη κρατικά και όχι Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα ορίζει ο νέος νόμος "Πιερρακάκη"
Μια πρώτη σκέψη για το πως θα λειτουργούν τα υπό ίδρυση Μη Κρατικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας, μετά τη ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή, δίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Π. Μήτκας,με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής.
Ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, ο οποίος ήδη έχει κληθεί από τον υπουργό Παιδείας να διατυπώσει σχετική εισήγηση υποστηρίζει ότι τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια:
Θα πρέπει να ελέγχονται οι διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού καθώς και οι διαδικασίες επιλογής και προαγωγής των φοιτητών.
Σύμφωνα με το esos.gr :
Σημαντική παράμετρος οφείλει να είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).
Αυτό που πρέπει να σχεδιάσουμε είναι η διαδικασία και τα κριτήρια για την έγκριση λειτουργιας ενός νέου μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου.
Θεωρώντας ως δεδομένο ότι ένα πανεπιστήμιο υπηρετεί τη διδασκαλία και την έρευνα, προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και απαρτίζεται από έναν αριθμό σχολών, οι πρώτες σκέψεις μάς οδηγούν σε κριτήρια που θα εξετάζουν τη βασική στόχευση (π.χ. στοχεύει στην ελληνική κοινότητα, στη διεθνή ή και στις δύο;) και την αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογούν τη βιωσιμότητα και την προοπτική του νέου Ιδρύματος.
Μη κρατικά και όχι Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα ορίζει ο νέος νόμος "Πιερρακάκη"
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos μ η Κρατικά Πανεπιστήμια και όχι Ιδιωτικά θα είναι ο όρος ο οποίος θα δοθεί στο νέο νόμο τον οποίο ήδη ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης.
Ο όρος "Μη Κρατικά Πανεπιστήμια" μπορεί να παραπέμπει στο σχετικό Σχέδιο Νόμου, του 1995, του τότε υπουργού Γ. Παπανδρέου , αλλά δεν θα έχει καμία "συγγένεια".
Το Σχέδιο Πιερρακάκη :Θα αποκλείει αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.
Θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο συμμετέχει στη σύνταξη του νέου νόμου, σε ερωτήσεις του esos, μας το ξεκαθάρισε ότι χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν μπορεί να δοθεί η δυνατότητα, σε αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες, ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Ως προς τον τρόπο λειτουργίας των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και τη διαδικασία επαγγελματικής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.
Τα δικαιώματα των πτυχιούχων θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων , δηλαδή θα τους χορηγείται ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στην πρόσφατη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:
"Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως -εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση", δήλωσε, και σημείωσε:
"Αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία θα διορθωθεί, αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Ελληνική Πολιτεία θα έχει θέσει".
Έντονη κινητικότητα ξένων ΑΕΙ για αγορά ακινήτων
Οπως ήδη σας έχει ενημερώσει υπάρχει έντονη κινητικότητα από ξένα Πανεπιστήμια για την αγορά ακινήτων στην Αττική.
Ηδη βρίσκονται στην Ελλάδα για αγορά ακινήτων, αντιπροσωπείες:
Α. Κυπριακών Πανεπιστημίων
Β. Ενός Ισπανικού Πανεπιστημίου
Γ. Ενός ομίλου "κολοσσού" , ο οποίος στο δυναμικό του έχει δεκάδες Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ανά τον κόσμο.
Οι εντολές τις οποίες έχουν λάβει οι αντιπροσωπείες των ξένων Πανεπιστημίων, είναι η αγορά ακινήτων να είναι:
Πρώτον: Αγορά ακινήτων εντός της Αθήνας και να έχει άμεση πρόσβαση στο Μετρό , και
Δεύτερον: Αγορά επιπλέον ακινήτων σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".
πηγή: esos.gr
Σχόλια