Έρχεται νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Τι περιλαμβάνει το φθινοπωρινό νομοθετικό πακέτο

Η επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής στις 28 Αυγούστου θα σημάνει και την ουσιαστική εκκίνηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Τα τρί...


Η επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής στις 28 Αυγούστου θα σημάνει και την ουσιαστική εκκίνηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Τα τρία νομοσχέδια -ψήφος αποδήμων, μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος, κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- είχαν τον χαρακτήρα του επείγοντος και του μηνύματος στους πολίτες πως η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι άμεσα υλοποιήσιμες.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Το φθινοπωρινό νομοθετικό πακέτο αναμένεται πλούσιο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν η διάταξη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η αναδιάταξη του επιτελικού κράτους, το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, πιθανότατα η διάταξη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο νέος κώδικας διοικητικής διαδικασίας, με απαλλαγή των πολιτών από γραφειοκρατικά βάρη, αλλά και οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, με το βλέμμα στραμμένο στις αλλαγές προσώπων στις ανεξάρτητες Αρχές.

Με το άνοιγμα της Βουλής θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού, η οποία, κατά το Σύνταγμα, γίνεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα προβλέπει την αύξηση κοινωνικών μεταβιβάσεων, δηλαδή ποσών για μισθούς και συντάξεις. Από εκεί και πέρα, η διάταξη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να περάσει σε ένα από τα πρώτα υπουργικά συμβούλια -πιθανώς του Σεπτεμβρίου- και αμέσως μετά να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. 

Η διάταξη -επί της ουσίας παράκαμψη του άρθρου 16- θα προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω διακρατικών συμφωνιών του άρθρου 28 του Συντάγματος και θα αναθέτει στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης τον καθορισμό των απαιτούμενων κριτηρίων, η πλήρωση των οποίων θα οδηγεί στην έγκριση της λειτουργίας ενός ιδρύματος ως πανεπιστημιακού. 

Η κυβέρνηση θεωρεί τη ρύθμιση ως άκρως σημαντική και προπομπό της τροποποίησης του άρθρου 16 στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα ανοίξει στις αρχές του 2025. 

Πριν από τη διάταξη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το νομοθετικό έργο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την ψήφιση, εντός Σεπτεμβρίου, νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής και την ενδυνάμωση της παράλληλης στήριξης, καθώς και για την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση με κοινά προγράμματα που θα αφορούν ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και Εργαστηριακά Κέντρα.

Σχόλια