Μάξιμος Χαρακόπουλος : Δεν λύνεται το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία αν δεν ολοκληρωθεί η μερική εκτροπή του Αχελώου

«Δεν γίνεται να λυθεί το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία, αν δεν ολοκληρωθεί η μερική εκτροπή του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο...» τόνισε στ...


«Δεν γίνεται να λυθεί το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία, αν δεν ολοκληρωθεί η μερική εκτροπή του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο...» τόνισε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα.
Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι: 

«Η βαμβακοκαλλιέργεια θεωρούνταν για χρόνια μια υδροβόρα καλλιέργεια λόγω των απαρχαιωμένων μεθόδων που γίνονταν η άρδευση. Σήμερα, όμως, με τις σύγχρονες μεθόδους άρδευσης δεν ευσταθεί μια τέτοια κριτική. Στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογήθηκαν δύο μεγάλα έργα στον νομό τα οποία θα αμβλύνουν το αρδευτικό πρόβλημα. Το φράγμα στη Σκοπιά, στον Ενιπέα, θα μπορεί να αρδεύσει τον κάμπο των Φαρσάλων, να λύσει το πρόβλημα ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και άλλων οικισμών, αλλά και να παρέχει αντιπλημμυρική προστασία. Αν δούμε τα ποσά των αποζημιώσεων που δόθηκαν για τις ζημιές από τον Ιανό τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί το αρδευτικό Υπέρεια-Ορφανά. Αυτά τα έργα θα ολοκληρωθούν και εστιάζουν στην επαρχία Φαρσάλων, η οποία κάποτε είχε πραγματικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ήταν πολύ παραγωγική. Όμως, από τότε που “έπεσαν” τα νερά επικράτησαν οι ξηρικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας. Με αυτά τα έργα, λοιπόν, φαίνεται ότι λύνεται το πρόβλημα στα Φάρσαλα.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για το πρόβλημα άρδευσης στη Θεσσαλία και δεν λέμε τη λέξη Αχελώος, είναι σαν να έχουμε έναν ελέφαντα στο δωμάτιο και δεν τον κατονομάζουμε. Δεν γίνεται να λυθεί το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία αν δεν ολοκληρωθεί η μερική εκτροπή του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο. Για έργα, όπως ξέρετε, έχουμε δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει προβλεφθεί η παραγωγή πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον, ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά στα φράγματα που δημιουργήθηκαν. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να είναι από τα επισπεύδοντα για την επίλυση του προβλήματος. Για να έχει μέλλον το βαμβάκι, αλλά και οι άλλες δυναμικές καλλιέργειες, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να λυθεί το αρδευτικό πρόβλημα που υπάρχει στη Θεσσαλία».

Ο κ. Χαρακόπουλος ανάφερε επίσης ότι «Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να ενταχθούν και ζημιογόνα αίτια που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται, όπως το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι. Οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα που δεν καλύπτονται από τον υπάρχοντα Κανονισμό ολοένα πληθαίνουν και νομίζω ότι οι συνθήκες είναι ωριμότερες για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές».
 

(φωτογραφία από αρχείο)

Σχόλια