Πλημμύρες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει νέα κονδύλια από το γεωργικό αποθεματικό της ΕΕ σε Σλοβενία & Ελλάδα

Κρίση για το αποθεματικό της ΕΕ λόγω της στήριξης σε Ελλάδα – Σλοβενία μετά τις πλημμύρες Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή είναι τώρα «έτοιμη ...


Κρίση για το αποθεματικό της ΕΕ λόγω της στήριξης σε Ελλάδα – Σλοβενία μετά τις πλημμύρες
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή είναι τώρα «έτοιμη να εξετάσει ένα έκτακτο γεωργικό μέτρο που θα ιδρυθεί από το γεωργικό απόθεμα», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι κατά τη διάρκεια της συνάντησης. 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει νέα κονδύλια από το γεωργικό αποθεματικό της ΕΕ στη Σλοβενία και την Ελλάδα μετά τα καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα, ωστόσο άλλες χώρες της ΕΕ αμφισβητούν όλο και περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτό το ταμείο.

Η Ελλάδα και η Σλοβενία είναι από τις χώρες που επλήγησαν από καταστροφικές πλημμύρες τις τελευταίες εβδομάδες, με εκτεταμένες ζημιές στον γεωργικό τομέα.

«Οι ζημιές στη Σλοβενία είναι εξαιρετικά υψηλές», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας Ιρίνα Σίνκο στους συναδέλφους της κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου).

«Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο Έλληνας ομόλογός της, Ελευθέριος Αγκενάκης, η χώρα του οποίου υπέστη επίσης σοβαρές πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή είναι τώρα «έτοιμη να εξετάσει ένα έκτακτο γεωργικό μέτρο που θα ιδρυθεί από το γεωργικό απόθεμα», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να συζητήσουμε ποια είναι τα πιθανά εργαλεία για τη στήριξη των γεωργών που επλήγησαν από αυτό το καταστροφικό γεγονός και στις δύο χώρες», πρόσθεσε.

Εκτός από το αποθεματικό, τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν αχρησιμοποίητα κεφάλαια από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης των χωρών στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), του προγράμματος μαζικών γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, σύμφωνα με τον Επίτροπο.

Υπερβολική χρήση του αποθεματικού για την κρίση;

Μέσω του γεωργικού αποθεματικού, ένα συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίων στο πλαίσιο της ΚΑΠ τίθεται κάθε χρόνο στην άκρη για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς. Ωστόσο, τα κονδύλια έχουν ήδη εξαντληθεί για το 2023, και έτσι τυχόν επιπλέον χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από τον προϋπολογισμό του 2024.

Η Ελλάδα και η Σλοβενία επωφελήθηκαν ήδη από την εκταμίευση των αποθεματικών κεφαλαίων για την κρίση νωρίτερα φέτος, αλλά χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, «δεδομένης της έκτασης των ζημιών», τόνισε ο Βοϊτσεχόφσκι.

Ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Σλοβενία χαιρέτισαν την ιδέα της αξιοποίησης του αποθεματικού του 2024, δεν ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι αυτό ήταν το σωστό.

«Το γεωργικό αποθεματικό δεν είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίσει κρίσεις αυτού του μεγέθους», προειδοποίησε ο Λιθουανός υφυπουργός Βίτενις Τόμκους.

Ο Μάρτινς Κρέιτους της Λετονίας τόνισε από την πλευρά του ότι «οι αρχές και η μεθοδολογία για τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδοτικής στήριξης από το γεωργικό αποθεματικό πρέπει να είναι διαφανείς, τεκμηριωμένες, να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να γίνονται αποδεκτές μεταξύ των κρατών μελών».

Νωρίτερα φέτος, ορισμένα κράτη μέλη επέπληξαν την Επιτροπή για την αδιαφανή λήψη αποφάσεων αναφορικά με την εκταμίευση του αποθεματικού για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρλανδός υπουργός Τσάρλι Μακκονάλογκ επεσήμανε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και για αυυτό η ΕΕ πρέπει να εξετάσει πώς θα τα διαχειριστεί – συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν το γεωργικό αποθεματικό είναι το κατάλληλο μέσο για τέτοιες καταστάσεις.

Το ζήτημα αυτό αναγνώρισε και ο Επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να σκεφτούμε από κοινού και να προβληματιστούμε προσεκτικά σχετικά με το πώς χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως το γεωργικό αποθεματικό, ώστε να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλα για το σκοπό τους».

«Αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιούμε το αποθεματικό για άλλους σκοπούς από ό,τι όταν το δημιουργήσαμε, διότι στην πραγματικότητα, το αποθεματικό δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους γεωργούς να ξεπεράσουν τις κρίσεις της αγοράς», αναγνώρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

Σοβαρές ζημιές

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες και οι Σλοβένοι υπουργοί χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να εξηγήσουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στον αγροτικό τομέα.

«Η ελληνική κοινωνία, η οικονομία και η γεωργική παραγωγή έχουν πληγεί σοβαρά και υπάρχει ορατός κίνδυνος έλλειψης τροφίμων στην τροφική αλυσίδα», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός κ. Αυγενάκης.

Η αγροτική παραγωγή στις πληγείσες περιοχές στις πληγείσες περιοχές στην περιοχή της Θεσσαλίας αντιπροσωπεύει το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, πρόσθεσε.

Η Σλοβένα Υπουοργός κ. Σίνκο δήλωσε επίσης ότι οι ζημιές επηρέασαν «[γεωργικές] εκτάσεις, εγκαταστάσεις και μηχανήματα», εξηγώντας ότι επηρεάστηκε επίσης η προμήθεια σπόρων και ζωοτροφών, καθώς και η βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων.

«Οι συνολικές εκτιμώμενες ζημιές στη γεωργία ανέρχονται σε περίπου 145 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.



Από Julia Dahm | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη



Σχόλια