Μεσσηνία: Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού για το τέλος της σταφίδας

Το γεγονός ότι “ένα ιστορικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία του τόπου μας, η σταφίδα” τελειώνει, καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού...


Το γεγονός ότι “ένα ιστορικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία του τόπου μας, η σταφίδα” τελειώνει, καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας. Κι επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση, που “τρία χρόνια τώρα χωρίς ίχνος ντροπής κοροϊδεύουν τους σταφιδοπαραγωγούς”.

Σε ανακοίνωσή του ο Α.Σ. Χανδρινού και περιφέρειας παρατηρεί πως “για άλλη μια χρονιά μας άφησαν στο έλεος των έμπορων και του καιρού χωρίς καμία στήριξη, τελειώνοντας έτσι ένα ιστορικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία του τόπου μας, την σταφίδα. Έχουν τεράστιες ευθύνες όλοι τους. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι τιμές είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής”. 

Και σημειώνει ότι “φέτος οι βροχές του Μαΐου - Ιουνίου και ο καύσωνας του Ιουλίου έδωσαν την χαριστική βολή στις καλλιέργειες με ζημιές που κυμαίνονται από το 60 % και φτάνοντας σε ορισμένα κτήματα και το 100%. Με μεγάλες αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας, για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τις διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις. Με τον ΕΛΓΑ να μην μας αποζημιώνει για τον περονόσπορο, τις τιμές παραγωγού να είναι στα 70 λεπτά και το κόστος καλλιέργειας τις σταφίδας στο 1,20 με ένα 1,40 και συνεχώς να ανεβαίνει. Με αρκετούς παραγωγούς να μην έχουν πληρωθεί ακόμα για την περσινή σοδειά, η κατάσταση είναι τραγική. Αρκετά στρέμματα ξεριζώθηκαν, παρά πολλά έχουν εγκαταλειφθεί. Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας αν δεν στηριχτεί, τελειώνει”.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση, επισημαίνει ότι:

 “οι ευθύνες της κυβέρνησης τεράστιες, χορτάσαμε συσκέψεις, επερωτήσεις, υποσχέσεις που κάθε φορά κατέληγαν σε ψίχουλα” και τονίζει:

 “Τρία χρόνια τώρα χωρίς ίχνος ντροπής κοροϊδεύουν τους σταφιδοπαραγωγούς. Από τη μια φαίνονται ανίκανοι να βρουν τρόπο να στηρίξουν την καλλιέργεια της σταφίδας, προφασιζόμενοι χίλιες δυο δικαιολογίες. Και από την άλλη βλέπουμε ότι είναι παρά πολλοί ικανοί, ώστε να βρουν τρόπους να στηρίξουν όταν πρόκειται για μεγαλοεργολάβους, διόδια, αεροπορικές εταιρίες, εφοπλιστές, ΜΜΕ. Είναι θέμα επιλογής κύριοι βουλευτές. Είστε όλοι υπεύθυνοι για την καταστροφή ενός τέτοιου ιστορικού προϊόντος του νομού μας, της σταφίδας”.Εκτιμά πως “μόνο μας όπλο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας” και προσθέτει ότι “και αυτά τα ψίχουλα που δόθηκαν, δόθηκαν ύστερα από την πίεση τον αγώνων και τον τρακτέρ. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από το νέο κυβερνητικό σχήμα, ούτε από άλλους επίδοξους σωτήρες, μιας και ήταν οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν δικαίωσαν τα αιτήματά μας”.

Καταλήγοντας, ο Α.Σ. Χανδρινού και περιφέρειας αναφέρει πως “η ελπίδα βρίσκεται στα δικά μας χέρια” και καλεί “όλους τους αγρότες να μπουν στον αγώνα, διεκδικώντας: 
  • Εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (2 ευρώ για τη σταφίδα), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. 
  • Καταγραφή και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές που έχουν μαύρη κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Αμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών. 
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. 
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κ.α. 
  • Άμεση επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής”.


Σχόλια