“Να δημοπρατηθούν τα δίκτυα του φράγματος” ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Ένα έργο πνοής σε πλήρη αδράνεια τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για το Φιλιατρινό φράγμα, η αξιοποίηση του οποίου ακόμη παραμένει ζη...



Ένα έργο πνοής σε πλήρη αδράνεια τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για το Φιλιατρινό φράγμα, η αξιοποίηση του οποίου ακόμη παραμένει ζητούμενο για την περιοχή.

Τη στιγμή μάλιστα που η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης και οι καλλιέργειες της περιοχής κινδυνεύουν. Αυτό που ζητούν από τον Αγροτικό Σύλλογο είναι χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών απαλλοτριώσεων.

Δημοπρασία του έργου των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος. Σημειώνοντας μάλιστα ότι τα πρώτα σημάδια    από την εγκατάλειψη του    έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Αναλυτικά σε σχετική τους ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου τονίζεται: “Το Φιλιατρινό φράγμα κατασκευάστηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αγροτικών αναγκών του κάμπου των Φιλιατρών, μιας περιοχής με έντονη αγροτική δραστηριότητα ελαιοπαραγωγική θερμοκηπιακή αλλά και υπαίθρια. Παρότι όμως κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί την τοπική αγροτική παραγωγή, από μεγαλόπνοο έργο πρωταγωνιστικής σημασίας για την περιοχή έχει καταντήσει απλό σκηνικό για φωτογραφίες περαστικών ταξιδιωτών.

Το συγκεκριμένο έργο έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξυπηρετήσει τις αγροτικές ανάγκες της περιοχής, καθώς ο όγκος του ταμιευτήρα του Φιλιατρινού φράγματος είναι 7.810.000 κ.μ. νερού ετήσιος διαθέσιμος όγκος νερού για κατανάλωση 9.000.000 κ.μ. και εκτιμώμενη έκταση άρδευσης 30 εκτ. μ. γης. 

Κατά την ολοκλήρωση του έργου το έτος 2017, εκπονήθηκαν μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων και η οριστική παραλαβή του έργου έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2019. 

Τότε και εντάχθηκε το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ

Τέσσερα ολόκληρα έτη έχουν περάσει από την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έως σήμερα οι παραγωγοί    περιμένουν το νερό να φτάσει στις καλλιέργειες τους Ελαιοπερίβολα καρπουζοχώραφα θερμοκήπια υπαίθριες καλλιέργειες εν μέσω καλοκαιριού, με υψηλές θερμοκρασίες, μένουν χωρίς επαρκή άρδευση γεγονός που οδηγεί σε καταστροφή καλλιεργειών και σε μειωμένη παραγωγή. 

Δυστυχώς όλα αυτά τα έτη εμείς οι αγρότες έχουμε λάβει μόνο υποσχέσεις περί ολοκλήρωσης του έργου, την οποία δεν την έχουμε ακόμα δει.

Ωραίες είναι οι φωτογραφίες των τουριστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θέα την λίμνη του ταμιευτήρα και με τον «καταρράκτη» που σχηματίζουν τα νερά της υπερχείλισης-χιλιάδες κυβικά νερού «πολύτιμα» καταλήγουν στην θάλασσα- πολύ «ωραίος» ο βούρκος και ο καλαμιώνας που έχει σχηματισθεί γύρω από τον καταρράκτη, αλλά υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες με ρωγμές σε στηθαία, σε έργο μόλις έξι ετών! Δηλαδή, υπάρχουν ήδη εικόνες εγκατάλειψης και μάλιστα πρόσφατα έγινε επικίνδυνη κατολίσθηση

του πρανούς προς το φράγμα, στο νέο τμήμα του δρόμου Φιλιατρών – Χριστιάνων. Το φράγμα όμως, δεν κατασκευάστηκε ούτε για αξιοθέατο, ούτε για να αυξηθεί η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής, αλλά για συγκεκριμένο σκοπό που έξι έτη μετά την ολοκλήρωση του δεν επιτελεί.

Ο κυριότερος κίνδυνος όμως που ελλοχεύει είναι ένας και είναι πολύ σοβαρός. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή, που οδηγεί σε ακραία καιρικά, με αποτέλεσμα αγροτικές περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης. 

Πρόσφατο παράδειγμα έντονων καιρικών φαινομένων, η πρώτη παγκοσμίως ελαιοπαραγωγική χώρα , η Ισπανία , η οποία εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας για τα επόμενα τρία έτη δεν πρόκειται να έχει συγκομιδή ελαιόκαρπου. 

Αυτό θα είναι και το μέλλον της περιοχής μας, εάν δεν γίνει άμεσα η κατασκευή του έργου των αρδευτικών δικτύων και η σύνδεση τους με το φράγμα. Δεν θα υπάρχει τα επόμενα έτη αγροτική παραγωγή. 

Αυτό επιθυμεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Το ελαιόλαδο αυτή την χρονική περίοδο, έχει τιμή χονδρικής πώλησης 7 ευρώ και τα καρπούζια της περιοχής πωλούνται 50 λεπτά το κιλό, του χρόνου εάν όμως δεν υπάρξουν επαρκείς βροχοπτώσεις, δεν θα έχουμε παραγωγή. 

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ενάντια στο πρόβλημα κλιματικής αλλαγής, για να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα, προϊόντα ανταγωνιστικά που εξάγονται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Επειδή η περιοχή των Φιλιατρών είναι η δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη στην Ελλάδα, παράγει ετησίως 80.000 τόνους κηπευτικών, 15.000 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, 40.000 τόνους πρώιμου καρπουζιού κ.λ.π., δηλαδή είναι μια περιοχή με έντονη αγροτική παραγωγική δραστηριότητα και με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά στην πανελλήνια αγροτική εξαγωγική δύναμη της χώρας μας, πρέπει άμεσα να υπάρξει :

Χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών απαλλοτριώσεων.
Δημοπρασία του έργου των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος”.


Σχόλια