ΓΠΑ: Ξεκινά διαδικασία για την ανάδειξη της «Κάπαρης Αιγαίου» σε ΠΟΠ προϊόν

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναλάβει τη διαδικασία για την πιστοποίηση της «Κάπαρης Αιγαίου» συμβάλλοντας στην προσπάθεια που έχει ξ...


Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναλάβει τη διαδικασία για την πιστοποίηση της «Κάπαρης Αιγαίου» συμβάλλοντας στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια η περιφέρεια Nοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των νησιών.

Για τον σκοπό αυτό θα υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο ΓΠΑ και την περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Σέρκο Χαρουτουνιάν που βρέθηκε στη Ρόδο.




Ειδικότερα ο κ. Ζαννετίδης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα στην περιφέρεια και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάθεση της διαδικασίας ανάδειξης της «Κάπαρης Αιγαίου» ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρουτουνιάν είναι καθηγητής Χημείας, στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ η ερευνητική του ομάδα έχει συντάξει τους φακέλους κατοχύρωσης ως προϊόντων ΠΟΠ για τη φάβα και το τοματάκι Σαντορίνης.

Μάλιστα ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Ρόδο τα εξής: «Για εμάς είναι πολύ σημαντική η πιστοποίηση της «Κάπαρης Αιγαίου» όχι τόσο ως προϊόν όσο για το ότι ως χώρα θα πρέπει να έχουμε πιστοποιημένα προϊόντα με ένα δεύτερο συνθετικό της λέξης που να περιέχει ελληνικές ονομασίες από περιοχές οι οποίες αμφισβητούνται από διάφορους ανιστόρητους ή από 

Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που η περιφέρεια μας δίνει αυτή την ευκαιρία να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια».

Όπως είχε γράψει πρόσφατα η «Ροδιακή» μετά τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας που πιστοποιήθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα δεκάδες άλλα για τα οποία η διαδικασία πιστοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα ακόμα προϊόν παίρνει το δρόμο της ανάδειξης.

Πρόκειται για την κάπαρη, το άγριο φυτό που είναι συνδεδεμένο τόσο με την ιστορία των νησιών μας όσο και με την κουζίνα τους και είναι γνωστό σε όλους. Φυτρώνει σε όλη την έκταση τόσο της Ρόδου όσο και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου αλλά και των Κυκλάδων και τη συναντάμε ακόμα και στα πιο άνυδρα αλλά και πετρώδη εδάφη. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που φυτά κάπαρης φυτρώνουν ανάμεσα στις πέτρες των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου καθώς και του Παλατιού του Μεγάλου Μάγιστρου.


Αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα των νησιών μας καθώς η νησιωτική μας περιοχή, με την καλοκαιρινή της ηλιοφάνεια και με την ποιότητα του εδάφους της, αποτελεί ένα ιδανικό τόπο για την αυτοφυή ανάπτυξη αυτού θάμνου. Ευδοκιμεί στα πετρώδη, παραθαλάσσια και ακαλλιέργητα μέρη που συγκρατούν υγρασία και έντονη ηλιοφάνεια, γι’ αυτό και μπορεί να φυτρώσει ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη. Στην περιοχή μας αρχίζουμε να μαζεύουμε τα φύλλα της την άνοιξη και μέχρι τον Ιούνιο, το αργότερο καθώς τον χειμώνα ο θάμνος ξεραίνεται.

Επίσης, και τα διατηρούμε συνήθως σε άλμη ή ακόμα και σε ξύδι αφού τα ρίξουμε στο ζεστό νερό για να φύγει η πικράδα τους. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν τόσο τα μπουμπούκια, όσο και ο καρπός της και να δώσουν μία ιδιαίτερη νότα στις σαλάτες, ειδικά τις χωριάτικες, ενώ στις Κυκλάδες τα φύλλα της γίνονται λιαστά ή μαγειρεύονται όπως τα χόρτα και χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στις σαλάτες, ενώ η μαγειρευτή κάπαρη συνοδεύει πολλά παραδοσιακά πιάτα των νησιών.

Οι ευεργετικές της ιδιότητες

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν δεκάδες είδη κάπαρης. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αγκάθια και ορισμένα από τα είδη είναι έρποντα ή αναρριχητικά.

Ο φλοιός της ρίζας χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως αρθρίτιδες, ρευματισμοί, πονόδοντοι και σε παθήσεις του δέρματος. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το φυτό έχει θεραπευτικές αλλά και μαγικές ιδιότητες. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αδυναμίας, ως διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών.

Σταματά τη διάρροια και τους σπασμούς στο στομάχι και το έντερο. Επίσης, χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών. Ανακουφίζει από πόνους στο στομάχι και φουσκώματα, και βοηθά στη διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο.

Είναι επίσης γνωστή για την πρόληψη της συμφόρησης στο στήθος και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί άμεσα στο δέρμα για να το κρατήσει ενυδατωμένο. Μία άλλη χρήση της κάπαρης είναι στη θεραπεία διαταραχών, όπως ερυθρότητα του δέρματος, τον ερεθισμό του και τα σπυράκια. Επιπλέον βοηθά και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.


Η κάπαρη χρησιμοποιείται ευρέως και σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Τέλος, ερευνητικές μελέτες αναφέρουν ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πιθανόν, να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή: rodiaki.gr

Σχόλια