Σε είδος… πολυτελείας τείνει να εξελιχθεί το ελαιόλαδο, με την τιμή να αυξάνεται κατακόρυφα και πλέον να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο όλων...
Σε είδος… πολυτελείας τείνει να εξελιχθεί το ελαιόλαδο, με την τιμή να αυξάνεται κατακόρυφα και πλέον να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου, με 40-55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, η τιμή του έχει εκτοξευθεί, ενώ σημειώθηκαν απόπειρες κλοπής όχι μόνο από σούπερ μάρκετ, αλλά και από μεγάλα ελαιοτριβεία, όπως πριν από ένα μήνα στην Κόρδοβα, όπου έκλεψαν περίπου 60.000 λίτρα.
Η τιμή του αποτιμάται γύρω στα 500.000 ευρώ και αυτό έγινε από δεξαμενές που υπήρχαν εκεί και το μετέφεραν με βυτία.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία, Δώρα Μακρή, τα περισσότερα σούπερ μάρκετ βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα στα φιάλες ελαιολάδου.
Αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία είναι ότι ενώ στην αρχή του χρόνου το λίτρο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κόστιζε 6,91 ευρώ, η τιμή του Σεπτεμβρίου έχει φτάσει στα 10,34 ευρώ.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν σταμάτησε να βρέχει στην Ισπανία, αλλά η νότια Ισπανία υποφέρει ακόμα από ξηρασία, από ανομβρία και αυτή τη στιγμή οι Ισπανοί πληρώνουν τόσο ακριβό λάδι εξαιτίας της τρίμηνης ανομβρίας την περασμένη άνοιξη.
Κλοπές σημειώθηκαν και στην Ελλάδα. Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι έκαναν «φτερά» από αποθήκη ηλικιωμένου στο Γεράκι του δήμου Μινώα Πεδιάδος στην Κρήτη περίπου 200 κιλά ελαιόλαδου.
Με μέση τιμή στα 8.500 δολάρια -125% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι- ένας μετρικός τόνος ελαιολάδου κοστίζει σήμερα τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο από έναν μετρικό τόνο «μαύρου χρυσού», αργού πετρελαίου δηλαδή, και είναι ακριβότερος κατά 6 φορές σε σχέση με το 2019.
Όπως λένε οι ειδικοί του χώρου, η τιμή του λαδιού μόλις άρχισε να ξεφεύγει και, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, θα εκτοξευτεί σε τόσο δυσθεώρητα ύψη που θα μετατρέψει τον «υγρό χρυσό», όπως αποκαλείται ξανά πια (αλλά για άλλους λόγους) το ελαιόλαδο, σε σπάνιο προϊόν υπερπολυτελείας, καθώς οι παραγωγοί δεν βλέπουν βελτίωση των συνθηκών για την επόμενη διετία – τριετία.
Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες και οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις παγκοσμίως, τροφοδοτώντας τις ασυνήθιστα υψηλές τιμές.
πηγή: patris.gr
Σχόλια