Αναγκαία η κυβερνητική στήριξη στους πληγέντες παραγωγούς για να αποφευχθεί επισιτιστική κρίση Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους για το μέγεθο...
Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους για το μέγεθος της καταστροφής που σημειώθηκε στον πρωτογενή
τομέα του θεσσαλικού κάμπου. Η ζημιά τεράστια και πολύπλευρη.
Η αγωνία μεγάλη για την επόμενη μέρα και για το μέλλον. Στα πλημμυρισμένα χωράφια τα χώματα έχουν φύγει. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά θα μπορούν να ξανά καλλιεργηθούν μετά από πέντε και πλέον χρόνια. Μέχρι τότε η τροφοδοσία της αγοράς θα είναι προβληματική και κοστοβόρα.
Προβληματική λόγω έλλειψης των προϊόντων, κοστοβόρα γιατί αυτά θα έρχονται από μακριά και οι Θεσσαλοί θα κληθούν να πληρώσουν και το μεταφορικό κόστος. Σημαντικό το πλήγμα και για την εθνική οικονομία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 23% της ελληνικής παραγωγής και το 1/5 των ελληνικών προϊόντων.
Το χτύπημα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία στην οποία πολλοί παραγωγοί, με αφορμή το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές έφυγαν από το επάγγελμα. Ήδη η αποχώρηση κτηνοτρόφων από την παραγωγική διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προϊόντων σε γάλα και τυροκομικά, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές των προϊόντων αυτών.
Επίσης έχει διαταραχθεί όλη η αλυσίδα της αγοράς σε τοπικό επίπεδο, καθώς μεγάλες μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τυροκομεία, οινοποιεία αποθήκες συνεταιρισμών και ιδιωτών έχουν καταστραφεί, σε ορισμένες περιπτώσεις ολοσχερώς.
Υπάρχουν αποθηκευμένα προϊόντα που δεν μπορούν να προωθηθούν στην αγορά, όπως αχλάδια, ροδάκινα καθώς οι έμποροι των Αθηνών και της Θεσ/νίκης με τους οποίους οι παραγωγοί έχουν συμφωνήσει, δεν μπορούν να προσεγγίσουν την Θεσσαλία. Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει γρήγορα να τρέξουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων από την κυβέρνηση.
Λογικά τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα υποβολής των δικαιολογητικών. Ενώ αρχικός σχεδιασμός του ΕΛΓΑ προέβλεπε να καταβάλλει στα μέσα Οκτωβρίου τις αποζημιώσεις οι δηλώσεις θα αρχίσουν να γίνονται από την επόμενη εβδομάδα.
Η εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού, θα εξαρτηθεί από την επέκταση των καταστροφών που άφησε πίσω της η υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες.
Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχουν δώσει εντολή να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού ώστε να οριοθετηθούν άμεσα οι περιοχές όπου υπάρχουν καταστροφές και να μπορέσουν να καταβληθούν το συντομότερο οι προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς.
Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων. Εν συνεχεία, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για αποζημιώσεις, η οποία και θα παραμείνει ανοικτή έως τέλος Σεπτεμβρίου.
Τέλος η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος πέρασε ένα μαρτυρικό καλοκαίρι με καμένα ζώα από τις φωτιές και τώρα με πνιγμένα από τη θεομηνία ζώα.Η Ομοσπονδία εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους κτηνοτρόφους που πλήττονται από τη θεομηνία, καθώς και στο σύνολο του πληθυσμού και δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα τους να συμβάλουμε όπως μπορούμε στην επανέναρξη της ζωής τους.
Ζητάμε από την πολιτεία την άμεση καταγραφή των ζημιών και την όσο πιο γρήγορα γίνεται αποζημίωση των πληγέντων.
Σχόλια