Μαγνησία : Ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Β. Σποράδων

Καταστράφηκαν πρώτες ύλες, το τοιχίο της περίφραξης και τα δίκτυα σωληνώσεων- Απελπιστική η κατάσταση μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias...


Καταστράφηκαν πρώτες ύλες, το τοιχίο της περίφραξης και τα δίκτυα σωληνώσεων- Απελπιστική η κατάσταση μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias»

Τεράστια καταστροφή στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Βορείων Σποράδων», ο οποίος μετρά ακόμη τις πληγές τους από το σαρωτικό πέρασμα, τόσο της κακοκαιρίας «Elias» όσο και του «Daniel».

Μόνο οι ζημιές στα εμπορεύματα ελιών και λαδιού, που ήταν έτοιμα συσκευασμένα για παράδοση στο εξωτερικό, όταν εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ανέρχονται σε 70.000 ευρώ για τον Συνεταιρισμό, ο οποίος λειτουργεί με εφεδρικά μηχανήματα.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε εσωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεών του που βρίσκονται στα Λεχώνια, εξωτερικούς, μηχανήματα, γενικότερα εξοπλισμό, ύλες.

Η δεύτερη θεομηνία η πρόσφατη ήταν η τελειωτική για τον Αγροτικό Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων, ο οποίος έχει αιτηθεί αρωγή και αποζημιώσεις και ακόμη περιμένει να γίνουν αυτοψίες στους χώρους του.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τάσος Ψωφογιώργος λέει ότι «έχουμε δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα».

Μεταφέροντας την κατάσταση που επικρατεί, σημειώνει ότι τα ορμητικά νερά ρέματος που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού, και το οποίο μετατράπηκε σε χείμαρρο, εισέβαλαν στο Τυποποιητήριο Ελαιόλαδου, στο Ελαιοτριβείο, στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Βρώσιμης Ελιάς, στις δεξαμενές ελαιόλαδου, και άφησαν πίσω τους εικόνες που παραπέμπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο.

Μεγάλος όγκος λάσπης στο Ελαιοτριβείο«Εικόνες από την καταστροφή υπάρχουν παντού. Στις στέγες των κτιρίων μας, στα βιομηχανικά δάπεδα, στην περίφραξη των εγκαταστάσεών μας που «βλέπει» στα Κάτω Λεχώνια» και είναι έκτασης 250 μέτρων.

Ακόμη, έχουν φαγωθεί οι δρόμοι στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, έχει καταστραφεί η είσοδος του Συνεταιρισμού, ενώ υπάρχουν ζημιές στις δεξαμενές ελαιόλαδου στην ηλεκτρονική ζυγαριά, στα μηχανήματα, όπως τα κλαρκ, σε εργαλεία, είδη συσκευασίας, όπως δοχεία, χαρτοκιβώτιο, σε έτοιμα προϊόντα αλλά και πρώτες ύλες όπως στο αλάτι, στο γαλακτικό οξύ, στην καυστική σόδα. Μιλάμε για ζημιές εκατοντάδων χιλιάδες ευρώ».

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον καθαρισμό των χώρων, καθώς ακόμη και σήμερα στο Τυποποιητήριο και στο Ελαιοτριβείο υπάρχει ακόμη μεγάλος όγκος λάσπης.

Κάνουν ό,τι μπορούν μόνοι τους. Εχουν καθαρίσει το ψυγείο, τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.

Εντούτοις, δεν μπορούν να βρουν φορτωτές για την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου της λάσπης, καθώς τα μηχανήματα έχουν επιστρατευθεί από τους Δήμους.


Από σημείο του περιβάλλοντος χώρου

Το μεγαλύτερο βάρος καθαρισμού στο Τυποποιητήριο, στο Ελαιοτριβείο και στους εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Ψωφογιώργος λέει «περιμένουμε να γίνει αυτοψία». Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός περιμένει να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις.

taxydromos.gr,  (thessaliatv.gr)

Σχόλια