Η τελευταία θεομηνία που έπληξε μέσα σε διάστημα 20 ημερών για δεύτερη φορά τη Θεσσαλία και καθώς έχουμε μπροστά μας το χειμώνα, καταδεικνύε...
Η τελευταία θεομηνία που έπληξε μέσα σε διάστημα 20 ημερών για δεύτερη φορά τη Θεσσαλία και καθώς έχουμε μπροστά μας το χειμώνα, καταδεικνύει την ανάγκη να επισπευτούν τα αναγκαία έργα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ του θεσσαλικού κάμπου
Οι πολίτες πολλών περιοχών στον κάμπο του Παλαμά, στην Καρδίτσα, στη Φαρκαδόνα, στα Φάρσαλα, στα παρακάρλια χωριά, στο Βόλο, στον Αλμυρό είναι αναγκαίο να αισθανθούν ασφάλεια και να συνεχίσουν να παράγουν είτε στη γη, είτε να μεταποιούν και να εμπορεύονται τα προϊόντα του θεσσαλικού κάμπου.
Την απογοήτευση και την αγανάχτηση για τις παραλήψεις δεκαετιών και την εγκατάλειψη της Θεσσαλίας οφείλει η κυβέρνηση να τη μετατρέψει σε ελπίδα. Τα έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι τα φράγματα σε Ενιπέα στη Σκοπιά , στον Πάμισο (ουζάκι) στο Νεοχωρίτη, στην Πύλη (Πορταϊκός) στο Ληθαίο και ίσως απιτηθούν και στον Καλέντζη και τον Ιταλικό.
Οι Θεσσαλοί αγρότες κινδυνεύουν να καταστούν τα προσεχή χρόνια κλιματικοί μετανάστες.
Είναι σαφές ότι πλέον το πλήγμα στον πρωτογενή τομέα είναι συντριπτικό. Μόνο για τα 400.00 στρέμματα από τα 800.000 πλημμυρισμένα όπου έχουν χαθεί τα λάστιχα ποτίσματος τα οποία κοστολογούνται στα 200 ευρώ το στρέμμα απαιτούνται περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ για την αντικατάστασή τους.
Απαιτείται συνεπώς ένα άμεσο σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, αντικατάστασης των νεκρών ζώων για τους κτηνοτρόφους (υπάρχουν σκέψεις στο ΥΠΑΑΤ για αγορά από το εξωτερικό μαζική για λογαριασμό των κτηνοτρόφων). Κυρίως όμως απαιτείται μια απάντηση τι θα γίνει με τα 180.000 στρέμματα των πλημμυρισμένων χωραφιών στην Κάρλα για τα οποία ίσως να απαιτηθούν ακόμη και τρία χρόνια- και αν- για να καλλιεργηθούν.
Η πρόταση του προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρη Σοφολόγη, είναι να συμπεριληφθούν σε ένα οικολογικό σχήμα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που είναι υπό διαμόρφωση έτσι ώστε να λαμβάνουν επιδότηση μέχρι το 2026 και σε αυτή ίσως θα πρέπει να συμπεριληφθούν και περιοχές των δήμων Φαρσάλων, Παλαμά, Φαρκαδόνας και πιθανό και Τεμπών , Αγιάς και Πηλίου, όπου έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και οι αροτραίες αλλά και οι δενδρώδεις καλλιέργειες (μηλιές, αμυγδαλιές, καταστανιές και ακτινιδιές) όπου έχουν εμφανιστεί σηψηριζίες, σάπισμα του κορμού και των ριζών και θα απαιτηθεί επαναφύτευση δέντρων.
Για όλα αυτά το θετικό είναι ότι θα έρθει τελικά στη Θεσσαλία την προσεχή εβδομάδα (την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου) ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεκόφσκι για να δει από κοντά την κατάσταση και κυρίως να συνδράμει ώστε να ξεφύγουμε από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την κοινοτική αρωγή στον πρωτογενή τομέα του θεσσαλικού κάμπου.
πηγή: (thessaliatv.gr)
Σχόλια