Δέντρα σε υγρή μορφή: Στη Σερβία βρήκαν τον πιο έξυπνο τρόπο για να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση

Όταν δεν υπάρχει χώρος να φυτέψεις ένα κανονικό δέντρο, γιατί να μη βάλεις ένα σε υγρή μορφή; Η φύτευση δέντρων αποτελεί μια ευρέως χρησιμοπ...




Όταν δεν υπάρχει χώρος να φυτέψεις ένα κανονικό δέντρο, γιατί να μη βάλεις ένα σε υγρή μορφή;
Η φύτευση δέντρων αποτελεί μια ευρέως χρησιμοποιούμενη στρατηγική από τις κυβερνήσεις ή τις εταιρείες, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. 

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος ούτε για έναν θάμνο; Μια ομάδα Σέρβων επιστημόνων βρήκε, λοιπόν, μια έξυπνη λύση: ένα υγρό δέντρο.

Το καινοτόμο δημιούργημα ονομάστηκε LIQUID3 και πρόκειται για τον πρώτο αστικό φωτοβιοαντιδραστήρα, μια λύση στη μάχη για καθαρό αέρα. Περιέχει εξακόσια λίτρα νερού και λειτουργεί με τη χρήση μικροφυκών που δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν καθαρό οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.

Ο δρ Ivan Spasojevic, διδάκτωρ βιοφυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, είναι ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου πρότζεκτ, ο οποίος εντόπισε το πρόβλημα και ήρθε στο «γραφείο» με τη λύση. Εξαιτίας δύο πολύ μεγάλων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, το Βελιγράδι είναι μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Σερβίας, αλλά και του κόσμου.

Παράλληλα, επειδή η πυκνότητα του πληθυσμού είναι τόσο υψηλή, η δημιουργία χώρων πρασίνου και η φύτευση δέντρων αποτελούσε έναν πολύπλοκο στόχο. Από την άλλη πλευρά, τα μικροφύκη μπορούν να αντικαταστήσουν δύο δέντρα ηλικίας 10 ετών ή 200 τετραγωνικά μέτρα γκαζόν.

Το πλεονέκτημα των μικροφυκών είναι ότι είναι 10 έως 50 φορές πιο αποτελεσματικά από τα δέντρα. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως η ομάδα πίσω από το LIQUID3 έχει δηλώσει ότι ο στόχος της δεν είναι να αντικαταστήσει τα δάση ή τα σχέδια δενδροφύτευσης, αλλά να χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να γεμίσει τους αστικούς θύλακες, όπου δεν υπάρχει χώρος για τη φύτευση δέντρων.

Το έργο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι πολυλειτουργικό. Το LIQUID3 χρησιμοποιείται επίσης και ως παγκάκι, διαθέτει φορτιστές για κινητά τηλέφωνα, καθώς και ένα ηλιακό πάνελ, χάρη στο οποίο έχει φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Λόγω του δημιουργικού, πρακτικού και καινοτόμου σχεδιασμού του, το LIQUID3 βραβεύτηκε ως μία από τις 11 καλύτερες καινοτόμες και κλιματικά έξυπνες λύσεις από το πρόγραμμα Climate Smart Urban Development, το οποίο δημιουργήθηκε από το UNDP, το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και χρηματοδοτείται από το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο (GEF).

Λέτε να το δούμε σύντομα και σε άλλες πόλεις του κόσμου;


ΠΗΓΉ:gazzetta

Σχόλια