Focus: Και οι Γερμανοί πληρώνουν… χρυσό για τα τα ελληνικά προϊόντα – «Είδη πολυτελείας η φέτα και το λάδι

Η αύξηση των τιμών σε αγαπημένα ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα και το ελαιόλαδο, επηρεάζει ακόμα και τους καταναλωτές στη Γερμανία, με το πε...


Η αύξηση των τιμών σε αγαπημένα ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα και το ελαιόλαδο, επηρεάζει ακόμα και τους καταναλωτές στη Γερμανία, με το περιοδικό Focus να αφιερώνει ένα ολόκληρο δημοσίευμα στο ζήτημα.

«Ο “Ιανός”, ο “Ντάνιελ” και ο “Ελίας” έκαναν τη ζωή στην Ελλάδα ακριβή και επικίνδυνη, ενώ έχουν συνέπειες και για τους Γερμανούς καταναλωτές», αναφέρει το σχετικό άρθρο, μιλώντας για τις τρεις κακοκαιρίες που έπληξαν τη χώρα μας, η πρώτη το 2020 και οι δύο τελευταίες εφέτος, αφήνοντας πίσω τους σχεδόν ανυπολόγιστες καταστροφές. «Η Θεσσαλία, η καρδιά της ελληνικής γεωργίας, είναι ακόμα γεμάτη νερό και λάσπη», γράφει ο συντάκτης χαρακτηριστικά.

«Κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων κατέστρεψαν δρόμους και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι χαλαζοπτώσεις κατέστρεψαν στέγες, αυτοκίνητα και την υπόλοιπη σοδειά στη Θεσσαλία. Οι πλημμυρισμένες πλέον περιοχές του “Κάμπου”, όπου παράγεται πάνω από το 25 τοις εκατό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, προορίζονταν από την ΕΕ ως εναλλακτική λύση στην καλλιέργεια σιτηρών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Τώρα αυτό τελείωσε», αναφέρει το Focus, προσθέτοντας:

«Θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια έως ότου η καλλιεργήσιμη γη είναι ξανά αξιοποιήσιμη. Κυριολεκτικά κατέρρευσε φέτος η συγκομιδή μήλων, στις περιοχές γύρω από τον Βόλο. Χιλιάδες νεκρά ζώα φάρμας εξακολουθούν να βρίσκονται στη λάσπη που άφησε πίσω του ο “Ντάνιελ”. Το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο».

«Στην μακρινή Γερμανία, οι καταναλωτές αναγκάζονται τώρα να βάλουν “βαθιά το χέρι στην τσέπη” για το τυρί φέτα – και όχι μόνο», παρατηρεί το Focus, εξηγώντας στην συνέχεια ότι η ονομασία «φέτα» είναι προστατευόμενη: «Το λευκό τυρί μπορεί να ονομαστεί “φέτα”, μόνο αν είναι φτιαγμένο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, έχει ωριμάσει σε άλμη και προέρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα ή το νησί της Λέσβου».

Περίπου το εβδομήντα τοις εκατό της ελληνικής παραγωγής φέτας προέρχεται από τη Θεσσαλία, ενώ σχεδόν το εξήντα τοις εκατό της συνολικής παραγωγής εξάγεται. Η Γερμανία είναι ο καλύτερος πελάτης της Θεσσαλίας, αγοράζοντας περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών φέτας.

Εκτός από τη φέτα καθαυτή, ένα πολύ δημοφιλές στους Γερμανούς ελληνικό πιάτο είναι η χωριάτικη σαλάτα – «τόσο, που οι Έλληνες ντόπιοι των τουριστικών περιοχών “καταλαβαίνουν” τους Γερμανούς τουρίστες στα εστιατόρια, γιατί είναι σχεδόν πάντα μία παρέα τεσσάρων ατόμων, που κάθεται σε ένα τραπέζι με μία μεγάλη χωριάτικη και ένα μπουκάλι κρασί», όπως αναφέρει εύστοχα το άρθρο.



Σχόλια