21 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας

Στόχος η ανάδειξη της αλιείας και των αλιευμάτων ως κομβικού πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας και της συνεισφοράς τους στη διατροφή των ανθρ...


Στόχος η ανάδειξη της αλιείας και των αλιευμάτων ως κομβικού πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας και της συνεισφοράς τους στη διατροφή των ανθρώπινων κοινωνιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας (World Fisheries Day) καθιερώθηκε από τις αλιευτικές κοινότητες το 1998 κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με σκοπό την ανάδειξη της αλιείας και των αλιευμάτων ως κομβικού πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας και της συνεισφοράς τους στη διατροφή των ανθρώπινων κοινωνιών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται ο εορτασμός, διαφαίνεται σημαντικός κίνδυνος εξάντλησης των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς το 70% από αυτά απειλείται από την υπεραλίευση. Εκτιμάται ότι 4 από τα 17 μεγαλύτερα αλιευτικά πεδία του κόσμου θεωρούνται ήδη κατεστραμμένα, ενώ άλλα 9 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης. Η δραματική μείωση του αποθέματος επηρεάζει αλιείς, καταναλωτές, αλλά και απειλούμενα είδη ζώων, η επιβίωση των οποίων είναι συνδεδεμένη με τα είδη που αλιεύονται.

Επίσης, η ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η κλιματική αλλαγή και η παράνομη αλιεία απειλούν εξίσου την αλιεία. Οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν πως οι υψηλότερες θαλάσσιες θερμοκρασίες που μεταβάλλουν την αλατότητα των υδάτων, τα υψηλότερα επίπεδα CO2, το λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αποτελούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των θαλασσών και την ύπαρξη των αλιευτικών αποθεμάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας μας θυμίζει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τη μεταβολή του τρόπου διαχείρισης των παγκόσμιων αλιευμάτων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πληθυσμοί ψαριών θα διατηρηθούν, κρατώντας τη θάλασσα ζωντανή και παράλληλα την αλιεία βιώσιμη – από περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής σκοπιάς.

Στην Ελλάδα, η αλιεία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση της χώρας, ενώ παράλληλα αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Οι αλιείς αποτελούν μία παραγωγική τάξη με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία, καθώς διαχειρίζονται τα ιχθυοαποθέματα, σημαντικό μέρος του εθνικού μας πλούτου, τόσο από άποψη οικονομικού οφέλους, όσο και βιοποικιλότητας.

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), που διαχειρίζεται τις 11 ιχθυόσκαλες της χώρας, στηρίζει έμπρακτα την ελληνική αλιεία με συνεχή μέριμνα για σύγχρονες υποδομές και ανταποδοτικές υπηρεσίες. Μέσα από την οργανωμένη διακίνηση και εμπορία στις ιχθυόσκαλες, διασφαλίζεται ο κόπος των αλιέων, αλλά και η τροφοδοσία με φρέσκα, ποιοτικά και ασφαλή αλιεύματα, των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας μας.





Πηγή: sansimera.gr

Σχόλια