Αλάτι, ο χρυσός της θάλασσας ...

  Ανώτερης ποιότητας θεωρείται το αλάτι που συλλέγεται από τις αλυκές των Κυθήρων. Η συγκομιδή του όμως, αποτελεί μια δύσκολη δουλειά που απ...

 




Ανώτερης ποιότητας θεωρείται το αλάτι που συλλέγεται από τις αλυκές των Κυθήρων. Η συγκομιδή του όμως, αποτελεί μια δύσκολη δουλειά που απαιτεί αντοχή και υπομονή, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Αναστασία Καλοπαίδη μέλος οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής αλατιού.

Οι περίπου 30 περιοχές των Κυθήρων με τις φυσικές γούρνες, κάθε χρόνο δημοπρατούνται. Ενοικιάζονται δηλαδή από τους ενδιαφερόμενους για τη συγκομιδή αλατιού, από την Εγχώριο Περιουσία των Κυθήρων και Αντικυθήρων, έναν θεσμό που υπάρχει από την Αγγλοκρατία, προσθέτει. Ο άνθος του αλατιού, δεν έχει υποστεί καμία κατεργασία, οπότε περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φθόριο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο. Είναι επίσης νοστιμότερο και πιο “ αλμυρό” από το παραγωγικό αλάτι του εμπορίου», τονίζει η κα Καλοπαίδη.


Η διαδικασία παραγωγής ξεκινά με το θαλασσόνερο που τοποθετείται στις αυτόπηκτες αλυκές, τις αμέτρητες δηλαδή φυσικές κοιλότητες μεταξύ των βράχων. Με τη ζέστη και το αεράκι εξατμίζεται το νερό κι απομένει περίπου ένα μήνα αργότερα, το αλάτι. Το κάθε μάζεμά του διαρκεί ως και δέκα μέρες. Με τρυπητή κουτάλα, συγκεντρώνεται καθημερινά από τις πεντέμισι το πρωί, προτού δηλαδή ο ήλιος γίνει αφόρητος. Το ίδιο σκηνικό με το θαλασσόνερο επαναλαμβάνεται ολόκληρο το καλοκαίρι, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια το αλάτι λιάζεται για τριάντα μέρες, μέχρι να στεγνώσει καλά, κατόπιν καθαρίζεται και συσκευάζεται. Με τη διαδικασία αυτή λοιπόν καταλαβαίνετε ότι συλλέγεται ο άνθος του αλατιού, δεν έχει υποστεί καμία κατεργασία, οπότε περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φθόριο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο. Είναι επίσης νοστιμότερο και πιο “αλμυρό” από το παραγωγικό αλάτι του εμπορίου», καταλήγει η κα Καλοπαίδη.

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια