Είδος πολυτελείας τείνει να καταντήσει το λάδι. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευθεί και μέσα σε διάστημα δύο ετών σχεδόν δ...
Είδος πολυτελείας τείνει να καταντήσει το λάδι. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευθεί και μέσα σε διάστημα δύο ετών σχεδόν διπλασιάστηκαν, τινάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στον αέρα.
Από 7,31 ευρώ που ήταν η μέση τιμή τον Νοέμβριο του 2021 και 8,5 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, πλέον αγγίζει τα 15 ευρώ, με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis.
Η άνοδος των τιμών του ελαιολάδου είναι παγκόσμια και φέτος πλέον φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Στα τέλη του 2019, οι τιμές χονδρικής είχαν πέσει κάτω από τα 3 ευρώ ανά κιλό. Πλέον έχουν ξεπεράσει τα 9 ευρώ.
Έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε διάστημα τετραετίας, γεγονός αυτό δίνει την ευκαιρία και σε διάφορους επιτήδειους να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, προκαλώντας απόγνωση στους παραγωγούς.
Ο Κωνσταντίνος Μάρκου είναι ένας από αυτούς. Σε έναν από τους ελαιώνες του, διαπίστωσε οτι κλέφτες μπήκαν μέσα και έκοψαν κλαδιά, ακόμα και ολόκληρα δέντρα που ήταν υπεραιωνόβια.
Ο ίδιος πιστεύει ότι μια λύση στο πρόβλημα θα ήταν η αυστηροποίηση των ποινών. Σήμερα αυτού του είδους η κλοπή είναι πλημέλημμα, αλλά για τον ίδιο θα έπρεπε να θεωρείται κακούργημα.
Καταστροφή το κόψιμο αιωνόβιων ελαιοδέντρων
Οι διαρρήξεις αποθηκών, οι λογιστικές απάτες αλλά και οι αλλοιώσεις του παραγόμενου λαδιού είναι φαινόμενα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία.
Ο Νίκος Παπαχρήστου διευθύνει ένα ελαιοτριβείο και έναν κοντινό ελαιώνα σε μια οικογενειακή επιχείρηση τέταρτης γενιάς.
Ο φόβος των κλεφτών που μπαίνουν με αλυσοπρίονα και κόβουν τα δέντρα τους, τον αναγκάζει να πραγματοποιεί όσο πιο νωρίς την συγκομιδή και κατά συνέπεια να συμβιβάζεται με χαμηλότερες αποδόσεις για να προσπαθήσει να αποφύγει μακροπρόθεσμες ζημιές.
«Οι κλέφτες ψάχνουν για βαριά φορτωμένα κλαδιά και τα κόβουν. Έτσι, όχι μόνο κλέβουν τις ελιές μας, αλλά προκαλούν σοβαρή ζημιά στο δέντρο. Χρειάζονται 4-5 χρόνια για να επανέλθει στο φυσιολογικό», αναφέρει ο Παπαχρήστου.
Σοβαρές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Αυτού του είδους η εγκληματική δράση με τις συμμορίες που χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κόψουν κλαδιά αλλα και ολόκληρα δέντρα σε αφύλακτους ελαιώνες, επιτείνει την αγωνία των καλλιεργητών που ήδη παλεύουν με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: τους θερμούς χειμώνες, τις μεγάλες πλημμύρες και τις έντονες δασικές πυρκαγιές.
Ανάμεσά τους ο Χρήστος Μπέκας, ο οποίος κατέχει 5.000 ελαιόδεντρα. Μετά από επανειλημμένες επιδρομές κλεφτών, αποφάσισε να προχωρήσει σε πρώιμη συγκομιδή της σοδειάς του. Αλλά αυτό έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες.
«Πέρυσι, 3,7 κιλά ελιές θα παρήγαγαν ένα κιλό λάδι. Τώρα που είναι κοντά στα 10 κιλά ελιές για ένα κιλό λάδι, για τα 600 κιλά ελιές μου θα πάρω 60 κιλά λάδι. Πέρυσι πήρα 180», αναφέρει ο Μπέκας.
Η διετής ξηρασία στην Ισπανία επηρέασε όλη την Ευρώπη
Μετά από δεκαετίες ανάπτυξης, η αγορά ελαιολάδου διεθνώς έχει διαταραχθεί από μια σχεδόν διετή ξηρασία στη νότια Ισπανία, μια χώρα που συνήθιζε να καλύπτει το 40% της παγκόσμιας προσφοράς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ισπανική ύφεση συνέβαλε στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σε 2,5 εκατομμύρια τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2022-23 από 3,4 εκατομμύρια έναν χρόνο πριν.
Ολα αυτά δημιουργούν έλλειψη ελαιολάδου, που συνακόλουθα προκαλεί εκτόξευση των τιμών. Και οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες για το μέλλον.
Οι ετήσιες εξαγωγές από την Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, την ίδια ώρα που η γειτονική Τουρκία ανέστειλε τον Αύγουστο τις εξαγωγές για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά της.
Με την παγκόσμια ζήτηση να παραμένει υψηλή, οι διεθνείς εισαγωγείς είναι συχνά πρόθυμοι να προσφέρουν τιμές ακόμα πιο υψηλές από τις εγχώριες.
Την ίδια στιγμή, η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την ανθοφορία, προειδοποιούν αγρότες και εμπειρογνώμονες, ενώ οι υψηλότερες τιμές των λιπασμάτων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού πλήττουν επίσης το κόστος.
πηγή: (msn.com)
Σχόλια