Στην πρώτη ψηφοφορία του Οκτωβρίου, η Γαλλία δικαιολόγησε την αποχή της, δηλώνοντας ότι ήθελε να μειώσει τη χρήση της γλυφοσάτης χωρίς να επ...
Στην πρώτη ψηφοφορία του Οκτωβρίου, η Γαλλία δικαιολόγησε την αποχή της, δηλώνοντας ότι ήθελε να μειώσει τη χρήση της γλυφοσάτης χωρίς να επιβάλει πλήρη απαγόρευση.
Η Γαλλία θα απέχει και πάλι από τη δεύτερη ψηφοφορία της Πέμπτης σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανανέωση της έγκρισης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη για την επόμενη δεκαετία, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau.
Στις 13 Οκτωβρίου, τα κράτη μέλη δεν κατάφεραν να πετύχουν την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία για την έγκριση της χρήσης της γλυφοσάτης για άλλα 10 χρόνια στην ψηφοφορία της Μόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (Επιτροπή PAFF). Γι’ αυτό και συμφωνήθηκε να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Όμως, όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Fesneau, στο France Info το πρωί της Τετάρτης «αν δεν υπάρξει καμία αλλαγή, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η ψηφοφορία».
Στην πρώτη ψηφοφορία του Οκτωβρίου, η Γαλλία δικαιολόγησε την αποχή της, δηλώνοντας ότι ήθελε να μειώσει τη χρήση της γλυφοσάτης χωρίς να επιβάλει πλήρη απαγόρευση.
«Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μειώσει τη χρήση της γλυφοσάτης κατά 30%», δήλωσε ο Fesneau, προσθέτοντας ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αντέξει χωρίς γλυφοσάτη» επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Η Γαλλία πράγματι έχει μειώσει σταδιακά τη χρήση γλυφοσάτης τα τελευταία χρόνια, με τα πρόσφατα ποσοστά να δείχνουν μείωση κατά 27% σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2017. Βέβεαια, είχε υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 42% μεταξύ 2019 και 2020, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.
Η ανανέωση αναμένεται να καταψηφιστεί εκ νέου την Πέμπτη, όπως την προηγούμενη φορά από τη Γερμανία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο, το οποίο είναι και η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει πλήρως το ζιζανιοκτόνο.
Αντιδράσεις
«Καταγγέλλω τη δειλία και την υποκρισία της Γαλλίας για τη γλυφοσάτη. Η αποχή χωρίς να προτείνει μια εναλλακτική λύση σημαίνει ότι αφήνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει μόνη της και, επομένως, επιτρέπει να περάσει η απαράδεκτη πρότασή της», δήλωσε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Christophe Clergeau στο Χ την Τετάρτη.
Ωστόσο, η ευρωβουλευτής Stéphanie Yon-Courtin (Renew) υπερασπίστηκε τη γαλλική θέση, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Επιτροπής «απαράδεκτη».
«Θέλουμε την εναρμόνιση της περιοριστικής προσέγγισης της Γαλλίας», «αλλά τι προσφέρουμε στους αγρότες; Χρειάζονται ένα δίχτυ ασφαλείας», είπε.
Εδώ και αρκετές ημέρες, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών και οργανώσεις καταναλωτών πίεζαν τον Fesneau να επανεξετάσει τη θέση του.
Εκτός από τη μελέτη του ΠΟΥ του 2015 που κατατάσσει τη γλυφοσάτη ως πιθανό καρκινογόνο και την τελευταία ιταλική μελέτη που συνδέει την έκθεση στη γλυφοσάτη με τη λευχαιμία, η ομάδα επισημαίνει επίσης την υπόσχεση του Γάλλου προέδρου Macron το 2017 να απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο «εντός τριών ετών».
«Σας διαβεβαιώνω ότι ενδιαφέρομαι για την υγεία των Γάλλων», επέμεινε ο Fesneau, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση «δεν είναι δυνατή η πλήρης απαγόρευση».
Όσοι, όπως ο Fesneau, αντιτίθενται σε μια απαγόρευση χωρίς ορατή εναλλακτική λύση, επισημαίνουν τις δεκάδες ρυθμιστικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένης της EFSA) που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καρκινογόνος κίνδυνος της γλυφοσάτης είναι απίθανος.
Από Hugo Struna | EURACTIV.fr | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
ΠΗΓΉ: Euractiv Greece
Σχόλια