Πλημμυροπαθείς Αγρότες , Κτηνοτρόφοι, Μελισσοκόμοι Θεσσαλίας : «Τίθεται θέμα επιβίωσης »...

Με αφορμή το θέμα των αποζημιώσεων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι προκαταβολές τ...


Με αφορμή το θέμα των αποζημιώσεων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας και του Νομού μας, για κάποια προϊόντα, για μία ακόμα φορά αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους μας.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός και δείχνει την προχειρότητα του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ, αφού οι προκαταβολές δόθηκαν 2,5 μήνες μετά τις πλημμύρες και υπήρχε επαρκής χρόνος για διασταύρωση των στοιχείων και των δικαιούχων. Άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες και ο καθένας να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές με βάση την καλλιέργειά του και τη ζημιά που είχε. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες είναι πολύ μικρή και απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγρότες του Νομού μας και η Θεσσαλία πρέπει να στηριχτεί αν θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά μας που συνεχώς ερημώνουν και οι πληγέντες αγρότες να παραμείνουν στο επάγγελμα και όχι να βγουν στην ανεργία. Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, την οργή και τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. 

Ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας και της πίεσης που ασκήσαμε!

Όμως, στο ΦΕΚ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100%, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Παράδειγμα για το βαμβάκι, που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια που πλήγηκε, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 380 κιλά/στρέμμα για τον Νομό Λάρισας. Αυτή θα είναι η τελική παραγωγή που θα αποζημιωθεί ανεξάρτητα από την παραγωγή που κάποιος αγρότης είχε. Ο μέσος όρος της τιμής του βαμβακιού στην τριετία και με αφαίρεση της περσινής χρονιάς, όπως ισχύει στον κανονισμό, είναι 53 λεπτά το κιλό. Αυτό δίνει ως τελικό ποσό αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ 201,40 ευρώ/ στρέμμα. Αντίστοιχες θα είναι οι αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί.

Ό,τι άλλο ακούγεται είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει απλά να καθησυχάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των πλημμυροπαθών αγροτών. Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες, με δικαιολογημένη ανησυχία και οργή να ξεχειλίζει, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν, όπως έδειξε η εμπειρία δεκάδων χρόνων, πως οι κατακτήσεις μας ήρθαν όταν δώσαμε ανυποχώρητο αγώνα, ενωμένοι, αποφασισμένοι και με μαζική συμμετοχή. Ποτέ τέτοιου μεγέθους προβλήματα δεν λύθηκαν με συνεχόμενες συσκέψεις, με δημόσιες σχέσεις, με χτύπημα στην πλάτη και καθησυχαστικές δηλώσεις, με συνεχόμενες συναντήσεις στις οποίες ακούμε λόγια παρηγοριάς.

Η Θεσσαλία και ο Νομός μας πρέπει να «πλημμυρίσουν» με τρακτέρ στους δρόμους και με τη συμπαράσταση όλων των φορέων, καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλίας. 
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και θα οργανώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα. 
Είναι ώρα ευθύνης! 
Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! 
Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας»
καταλήγει η ΕΟΑΣΝΛ.


Σχόλια