Ο οινοτουρισμός στις προτεραιότητες των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την ώθηση του ...Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την ώθηση του κλάδου στην Ελλάδα.

Η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, επισκέφθηκε το κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανωμή Θεσσαλονίκης, επιχείρηση που διαθέτει Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε Οινοποιείο στο Σκαλάνι, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού» την Κυριακή (12 Νοεμβρίου).

«Ο οινοτουρισμός είναι ένα απολύτως εξειδικευμένο κομμάτι του τουρισμού, το οποίο συνδυάζει το πρωτογενή παραγωγικό τομέα με την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης και ξενάγησης στις οινοποιητικές ή και οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις. Ο οινοτουρισμός είναι κάτι παραπάνω από μία επίσκεψη. Είναι η εμπειρία!», δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού από τη Θεσσαλονίκη.

Το Υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζοντας την σημασία του οινοτουρισμού στην χώρα μας, ήδη από το έτος 2014 όταν και για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε πλαίσιο και καθιερώθηκε το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου ενθαρρύνοντας έτσι κάθε προσπάθεια για την δημιουργία μίας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας για τον επισκέπτη καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, συμπλήρωσε η Υπουργός.

Μάλιστα, το Υπουργείο τουρισμού μόλις πριν από λίγες μέρες αναγνωρίζοντας τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διεθνή τάση για τον οινοτουρισμό, την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού κρασιού και την αναγκαιότητα περαιτέρω δράσεων εξωστρέφειας θεσμοθέτησε τη σύσταση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού.

Με αυτή την κίνηση, το Υπουργείο Τουρισμού έθεσε σε άμεση προτεραιότητα την βιώσιμη ανάπτυξη του οινοτουρισμού και την προβολή των δρόμων του κρασιού.

«Ο συνδυασμός εξελιγμένης τεχνολογίας και παραδοσιακών, κλασσικών μεθόδων και τεχνικών, ο πλούτος των αμπελώνων της χώρας μας σε συνδυασμό με την μοναδικότητα των γηγενών ποικιλιών αμπέλων και η προσαρμογή των διεθνών ποικιλιών μαζί με την πρωτοπορία (..) των Ελλήνων οινοποιών έχουν οδηγήσει το ελληνικό κρασί να αποτελεί πλέον διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σημείωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από την Κρήτη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε τη σημασία της επέκτασης της τουριστικής περιόδου μέσω της ενίσχυσης του οινοτουρισμού με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

«Ο οινοτουρισμός αποτελεί τμήμα των εναλλακτικών μορφών της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίες ως σκοπό έχουν αφενός την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (..) και αφετέρου την καλύτερη αξιοποίηση των τοπικών πόρων μιας περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το οινοποιείο Σκαλάνι.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 700 οινοποιεία, εκ των οποίων περίπου 100 είναι αδειοδοτημένα επισκέψιμα οινοποιεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός στην ομιλία του.

«Για να στηριχθεί ενεργά ένας οινοτουριστικός προορισμός, πρέπει να υπάρξουν υποστηρικτικές δραστηριότητες, συνδεδεμένες είτε με το προϊόν, είτε με την τοπική γαστρονομική παράδοση, είτε με τον τοπικό πολιτισμό. Γιατί πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο οινοτουρισμός χωρίς την ενεργό συμβολή των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να ευδοκιμήσει», δήλωσε ο κύριος Αυγενάκης.

Ο υπουργός επίσης τόνισε πως το πρόγραμμα Leader έχει ενισχύσει ήδη τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ παράλληλα έχει δοθεί και μια ώθηση στην ελληνική παραγωγή οίνου μέσω του Τομεακού Προγράμματος Αμπέλου Οίνου της νέας ΚΑΠ, που στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

«Ο οινοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο εκείνο που θα καταστήσει τη χώρα μας δημοφιλή προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Από Marianthi Pelekanaki | Euractiv Greece


Σχόλια