Βασίλης Βιλιάρδος: Ερώτηση προς τον ΥπΑΑΤ για την χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα η οποία έχει μειωθεί σημαντικά μετά το 2012

  Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 04/12/2023, με θέμα ημερήσιας διάταξης...

 


Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 04/12/2023, με θέμα ημερήσιας διάταξης την συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων

Επίκαιρη Ερώτηση

Θα ξεκινήσουμε από το ότι, φαίνεται τόσο από την ειδησεογραφία, όσο και από μελέτες, όπως της Ernst & Young ή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που μας παρουσιάστηκαν στη Βουλή ότι, είναι δεδομένη η τάση προς νέες μορφές παραγωγής.

Στη νέα ΚΑΠ τώρα, με βάση την παρουσίαση της στη Βουλή, αναφέρονται κονδύλια ύψους 65 εκ. για την καινοτομία και 100 εκ. για τον εκσυγχρονισμό – όπου, χωρίς να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα διατεθούν, μας φαίνονται πολύ λίγα.

Διαχρονικά πάντως, είναι πολύ χαμηλές οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα – με κριτήριο τα στατιστικά Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Έχουν δε μειωθεί τα τελευταία χρόνια, σε περίπου 72 εκ. το 2022 ή στο 4% του συνόλου – ενώ κυριαρχούν οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.

Είμαστε βέβαια το μοναδικό κόμμα που προβάλλει από την πρώτη του ημέρα στη Βουλή, αλλά και στο πρόγραμμα του, τις τεχνολογικές λύσεις που εφαρμόζονται στο εξωτερικό στον αγροτικό τομέα – όπως είναι οι εξής:

(α) η Γεωργία Ακριβείας, με τη χρήση δορυφόρων και αυτοματοποίησης,

(β) η Ρομποτική, με drone για επίβλεψη και ψεκασμούς, με αυτόνομα συστήματα για σπορά – καθώς επίσης με ρομπότ για συγκομιδή, άρμεγμα, μεταφορά φορτίων κλπ.

(γ) η Πληροφορική και τέλος

(δ) η Τεχνητή Νοημοσύνη, για τη διαχείριση της παραγωγής και για την ιχνηλασιμότητα των συστατικών.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται πως έχουν επενδυθεί 6,7 δις $ σε νεοφυείς εταιρίες και σε εξαγορές στην τεχνολογία του αγροτικού τομέα, μεταξύ των ετών 2013 και 2018 – ενώ τo 2021 εκτιμάται ότι, το ποσό που επενδύθηκε είχε φτάσει τα 10,5 δις $ και συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία.

Όσον αφορά την ΕΕ σήμερα, έχει δρομολογηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυτόματων τρακτέρ – καθώς επίσης κάποια άλλα παλαιότερα.

Στην Ελλάδα γίνονται επίσης προσπάθειες αλλά μεμονωμένες – όπως για παράδειγμα στο Κιλκίς το ρομπότ αγρότης και άλλες πιλοτικές προσπάθειες.

Υπάρχουν βέβαια σχετικά τμήματα αγροτικής τεχνολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και σε άλλα ΑΕΙ, με κάποια δραστηριότητα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία τώρα μεταβάλλει ριζικά τη γεωργία – με την αντικατάσταση της χειρωνακτικής εργασίας και με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.

Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα για περισσότερους πτυχιούχους – σημειώνοντας πως η Ελλάδα κάποτε κατασκεύαζε ως και τρακτέρ, ενώ παρήγαγε όλα τα αγροεφόδια, λιπάσματα, φάρμακα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση για τη γεωργία στο μέλλον δεν μπορεί να είναι οι πρακτικές του παρελθόντος – όπως είναι εξάρτηση της από επιδοτήσεις και η εισαγωγή εργατών γης.

Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(1) Σε ποιους τομείς θα επενδύσετε σε καινοτομία και στην αυτοματοποίηση στον αγροτικό τομέα, όσον αφορά την τεχνολογική γεωργία;

(2) Είναι ρεαλιστική η δυνατότητα να μετακινηθούν κάποιοι Ολλανδοί παραγωγοί στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, με την ευκαιρία του ότι κλείνουν φάρμες και θερμοκήπια στην Ολλανδία;

Δευτερολογία

Για να υπάρξουν οι αυτοματισμοί, χρειάζονται προφανώς κεφάλαια – ενώ η χρηματοδότηση γενικότερα είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τη δημοσκόπηση στη μελέτη της ΕΥ.

Επομένως, απαιτείται κρατική στήριξη τουλάχιστον στην αρχή – αφού υπάρχουν μεν αγρότες ή μηχανικοί που θέλουν και μπορούν να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες, αλλά δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Εκτός από κεφάλαια, απαιτείται επί πλέον η κρατική στήριξη με μέτρα – όπως είναι η σύνδεση της παραγωγής με τον τουρισμό με την παροχή φορολογικών κινήτρων, έτσι ώστε να υπάρχει εγγυημένη πελατεία.

Συνολικά στην ΚΑΠ 2023-2027 πάντως, διατίθενται για έργα γεωργικής ανάπτυξης του δεύτερου Πυλώνα 4 δις. € συνολικά.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και επενδύσεις 405 εκ. σε κάποια έργα δασικά και εγγειοβελτιωτικά – ενώ προβλέπονται και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 559 εκ. στη μεταποίηση, στις ψηφιακές και πράσινες πολιτικές, καθώς επίσης στην προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Τα ποσά αυτά είναι βέβαια πολύ λίγα, σε σχέση με τη μείωση των επενδύσεων και της χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία χρόνια, εκ μέρους των τραπεζών.

Εν τούτοις, εκτός της ΚΑΠ μπορούν να εξασφαλιστούν κεφάλαια για τον αγροτικό τομέα από κάποια παρεμφερή έργα του ΤΑΑ, όπως είναι η ψηφιοποίηση και η πράσινη ενέργεια – ενδεχομένως και από ΕΣΠΑ, όπως από την αγροτική οδοποιία.

Συνεχίζοντας, η χρηματοδότηση προς τον αγροτικό τομέα έχει μειωθεί σημαντικά μετά το 2012 που διαλύθηκε η εξειδικευμένη Αγροτική Τράπεζα – στα 1,2 δις ή στο 1% του συνόλου, σε σχέση με 3,9 δις € το 2009.

Αυτό που προτείνουμε λοιπόν για την αύξηση των επενδύσεων, είναι η επανίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας – με αποκλειστική λειτουργία τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Εναλλακτικά, μέσω μίας άλλης κρατικής τράπεζας που ένα τμήμα της θα επικεντρωθεί στον αγροτικό μας τομέα – όπως είναι η Τράπεζα Ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τα εξής:

(1) Εγγυοδοσία για δάνεια σε επιχειρήσεις, ύψους τουλάχιστον 6 δις.

(2) Ίδρυση ενός επενδυτικού σχήματος, με κεφάλαιο πάγια περιουσιακά στοιχεία του κράτους, ύψους 5 δις – όπου εννούμε εισφορά κεφαλαίου σε είδος, με στόχο την παροχή εγγυήσεων για επενδύσεις σε υγιείς επιχειρήσεις.

Επί πλέον, είναι σημαντικό να προστατευτούν παραγωγοί με κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε να μη χρεωκοπήσουν, να μη χάσουν την περιουσία τους και να μην εγκαταλείψουν την παραγωγή – ειδικά τώρα με τις πλημμύρες, όπου το πάγωμα των οφειλών είναι μια προσωρινή λύση.

Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(1) Πόσα χρήματα θα διατεθούν από την ΚΑΠ, καθώς επίσης από άλλους δημόσιους και κοινοτικούς πόρους μαζί με ιδιωτική μόχλευση, για επενδύσεις σε νέα τεχνολογία, εκτός από τα 165 εκ. € που αναφέραμε αρχικά από την ΚΑΠ;

(2) Πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε να αυξηθεί η τραπεζική χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα;

Σχόλια