Αρνητική η θέση του ΥπΑΑΤ στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως τον Φεβρουάριο 2024 για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην σταφίδα

Αρνητική είναι η θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως τον Φεβρουάριο 2024 για ...


Αρνητική είναι η θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως τον Φεβρουάριο 2024 για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην κορινθιακή σταφίδα.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία των βουλευτών Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου με τον αρμόδιο υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Οι βουλευτές είχαν ζητήσει τη συνάντηση από κοινού με τον υφυπουργό Πολιτισμού και βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα, ο οποίος λόγω απουσίας του στο εξωτερικό εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του.


Κατά τη συνάντηση οι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στον υπουργό το αίτημα παραγωγών κορινθιακής σταφίδας που δραστηριοποιούνται σε νομούς της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο ήταν αναγκαίο να δοθεί παράταση στη συνδεδεμένη ενίσχυση, κάτι που συστηματικά εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια. Όπως σημείωσαν οι βουλευτές, πρόκειται για μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί από το υπουργείο όλες τις προηγούμενες χρονιές, καθώς οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν καθυστερήσεις στην παραγωγή και ως εκ τούτου στην διάθεση του προϊόντος εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.

Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε ότι η διαρκής χορήγηση παρατάσεων σε μία σαφή και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο, ειδικά όταν σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία η σταφιδοκαλλιέργεια προέρχεται από μία χρονιά με σημαντική συρρίκνωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μη συντρέχουν οι αντικειμενικοί λόγοι για χορήγηση της αιτούμενης παράτασης.

Παράλληλα σημείωσε ότι το υπουργείο έχει ενημερώσει έγκαιρα από τις αρχές Νοεμβρίου περί της αυστηρής τήρησης του φετινού χρονοδιαγράμματος και της μη χορήγησης παράτασης, παρά ό,τι συνέβαινε με τις τελευταίες σοδειές, καθώς η προσέγγιση αυτή δημιουργεί αχρείαστες στρεβλώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές όπου διακινείται το προϊόν και είναι απολύτως αναγκαίο να περιοριστεί.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετοι με τη χορήγηση παράτασης στη συνδεδεμένη ενίσχυση της σταφίδας έχουν ταχθεί οι μεγαλύτεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κορινθίας, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας, επικαλούμενοι ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τεχνητές συνθήκες έλλειψης του προϊόντος.



Σχόλια