Μετ’ εμποδίων η σπορά σιτηρών στον πληγωμένο θεσσαλικό κάμπο

Αυξητική τάση εμφανίζει η σπορά σιτηρών στον πληγωμένο -από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου- θεσσαλικό κάμπο, καθώς όπου μπορ...


Αυξητική τάση εμφανίζει η σπορά σιτηρών στον πληγωμένο -από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου- θεσσαλικό κάμπο, καθώς όπου μπορούσαν να μπούνε αγροτικά μηχανήματα στα χωράφια, τα σιτηρά κυριάρχησαν στις σπορές, κερδίζοντας έδαφος από το βαμβάκι και το καλαμπόκι για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον λόγω της χαμηλής εμπορικής τιμής του βαμβακιού και του αυξημένου κόστος παραγωγής του καλαμποκιού και δεύτερον λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με το αρδευτικό δίκτυο, το οποίο σήμερα -λόγω Daniel- σε πολλά σημεία είναι καταστραμμένο και ουδείς γνωρίζει για το αν μπορεί να αρδεύσει εαρινές καλλιέργειες.

Όσον αφορά τη διαδικασία της σποράς, αυτή έχει ολοκληρωθεί στα στεγνά χωράφια, ιδιαίτερα του Δήμου Κιλελέρ, όπως π.χ. στη Νίκαια. Στάση αναμονής κρατούν οι παραγωγοί των παρακάρλιων, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση και χιλιάδες στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση, «οι παραγωγοί περιμένουν να δουν πότε θα έχουν πρόσβαση στα χωράφια. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην αυξημένη ίλη (λάσπη) που υπάρχει στην επιφάνεια του χωραφιού. Προσπαθούμε με μηχανήματα (καλλιεργητές) να στεγνώσουμε και να οργώσουμε τα χωράφια, αλλά οι βροχές που πέφτουν ανά διαστήματα, συντηρούν τη σκληρή, μη καλλιεργήσιμη επιφάνεια.

Όσοι έσπειραν σιτηρά, διατηρούν επιφυλάξεις για τις στρεμματικές αποδόσεις που θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Αν το έδαφος συνεχίσει να είναι μη καλλιεργήσιμο, τότε η τελευταία επιλογή των παραγωγών θα είναι τα ρεβίθια που σπέρνονται συνήθως τέλος Φεβρουαρίου.

Σπορες και τον Γεναρη στα Φαρσαλα

Στην επαρχία Φαρσάλων, που επίσης επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, η σπορά σιτηρών συνεχίζεται μέχρι και σήμερα! 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων Θανάση Καραΐσκο «δεν αποκλείεται οι σπορές να συνεχιστούν και τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι πέρυσι όσοι έσπειραν -λόγω καιρικών φαινομένων- τον Δεκέμβριο, η παραγωγή τους ήταν ικανοποιητική». 

Ο Θανάσης Καραΐσκος αναφέρει ότι ο Συνεταιρισμός πούλησε 35 λεπτά τους 700 και πλέον τόνους σιτηρών στη Μέλισσα, ενώ προ ημερών τα εναπομείναντα σιτηρά τα προώθησε στην αγορά με 28 λεπτά. Ο μέσος όρος εμπορικής τιμής για τους αγρότες της επαρχίας κυμάνθηκε στα 31-32 λεπτά.

Γ.Ρ.


Σχόλια