Θεσσαλία: Μέτρα στήριξης, έργα υποδομής & σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων- «Χάσαμε τα πάντα, τα χωράφια μας, τα μηχανήματά μας»

Μέτρα στήριξης, έργα υποδομής και χρονοδιάγραμμα για την Κάρλα ζητούν οι αγρότες των Παρακάρλιων περιοχών που συγκεντρώθηκαν  στο μπλόκο του...


Μέτρα στήριξης, έργα υποδομής και χρονοδιάγραμμα για την Κάρλα ζητούν οι αγρότες των Παρακάρλιων περιοχών που συγκεντρώθηκαν  στο μπλόκο του Πλατυκάμπου --Η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε μπλόκο στη Νέα Εθνική

Μέτρα στήριξης, έργα υποδομής, αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων στα Παρακάρλια, με κυρίαρχο αίτημα τη διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των χωραφιών προς το Αιγαίο ζητούν από την Κυβέρνηση αγρότες της περιοχής που διοργάνωσαν χθες νέα συγκέντρωση στον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ από την περασμένη Πέμπτη.Μέτρα στήριξης, έργα υποδομής, αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων στα Παρακάρλια, με κυρίαρχο αίτημα τη διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των χωραφιών προς το Αιγαίο ζητούν από την Κυβέρνηση αγρότες της περιοχής που διοργάνωσαν χθες νέα συγκέντρωση στον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ από την περασμένη Πέμπτη.

Οι αγρότες για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί έως ότου τα χωράφια γίνουν ξανά παραγωγικά ζητούν, επίσης, πλήρη αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος, επικρίνοντας παράλληλα την Κυβέρνηση για τη στάση της να μη συναντηθούν εκπρόσωποί της μαζί τους, παρότι εδώ και 5 ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η κινητοποίησή τους.
«Χάσαμε τα πάντα, τα χωράφια μας, τα μηχανήματά μας», όπως τόνισε εκ μέρους των διοργανωτών ο αγρότης Χρ. Πάνος, ανοίγοντας τη χθεσινή συγκέντρωση και περιγράφοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή από την κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης να έχουν μετατραπεί σε λίμνη.

Εκ μέρους της Επιτροπής του μπλόκου Πλατυκάμπου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μπακαλόπουλος, αφού περιέγραψε την κατάσταση που έχουν οι πλημύρες στην περιοχή, τόνισε πως ψάχνουμε λύσεις και χρονοδιαγράμματα. «Είμαστε εγκλωβισμένοι στο νερό, έχουμε καταστραφεί» τόνισε ο ομιλητής για να επικρίνει την Κυβέρνηση που δεν απαντά επί 5 ημέρες στα αιτήματα των αγροτών, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το χρονοδιάγραμμα της ολλανδικής εταιρείας, η οποία αναμένεται να καταθέσει πόρισμα για τα πρόβλημα της Κάρλας.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθαν. Νασιακόπουλος, αφού σημείωσε την ανάγκη του έργου της σήραγγας προς το Αιγαίο και της ταχύτερης αποστράγγισης των νερών από τα πλημμυρισμένα χωράφια, ζήτησε «να δοθούν ταχύτερα απαντήσεις», σημειώνοντας παράλληλα τη διαφωνία του για το χρονοδιάγραμμα των Ολλανδών.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας χαρακτήρισε «κοινά τα προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, το γεγονός ότι πνιγήκαμε και χάσαμε περιουσίες, έχει να κάνει με συγκεκριμένες πολιτικές που υλοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια».

Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλίκη Μάκκινα τόνισε πως οι φοιτητικοί σύλλογοι «στηρίζουν τον αγώνα των αγροτών». Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Δημ. Τζιμούλης σημείωσε την αλληλεγγύη των εργαζομένων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θεοδ. Γεωργαδάκης τόνισε την ανάγκη «να δώσουμε οργανωμένα τον αγώνα», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σωτηρίου Αγγ. Τζαμαλής μεταφέροντας την αγωνία των αγροτών της περιοχής τόνισε ότι «θα πρέπει να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα», ο αγρότης από το Σωτήριο Αρ. Φιλοκώστας σημείωσε πως θα πρέπει «να δεσμευθεί η Κυβέρνηση ότι θα ξανακάνουμε τη ζωή μας όπως ήταν», ενώ, τέλος, ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας τόνισε την ανάγκη αιρετοί και αγρότες να «συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα για το μέλλον του τόπου μας, να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε».

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες επιχείρησαν στη συνέχεια να καταλάβουν συμβολικά τη νέα Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους αποτρέπουν χωρίς να προκληθεί ένταση. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μας αντιμετωπίζει ως εχθρό - λαό, ειδικά αγρότες που έχουν χάσει τα πάντα από τις πλημμύρες, από τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν υλοποίησε αυτή και όλες οι άλλες Κυβερνήσεις.

Μέσα σε μια νύχτα έφεραν 6 κλούβες των ΜΑΤ, την ώρα που 5 μέρες δεν μας δίνουν καμιά απάντηση για το αν θα συναντηθούμε ή όχι. Η Κυβέρνηση δεν δείχνει σεβασμό σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, που δεν ξέρουν αν θα έχουν εισόδημα, αν θα ξαναδουλέψουν, αν θα θρέψουν την οικογένειά τους. Αντί να δώσουν λύσεις στον αγώνα αξιοπρέπειας και επιβίωσής μας, μας στέλνουν τα ΜΑΤ. Να ξέρει η Κυβέρνηση ότι το επόμενο διάστημα με τους αγώνες μας, με τη μαζικότητά μας θα την αναγκάσουμε να δώσει λύσεις. Δεν μπορεί 100 μέρες μετά τις πλημμύρες να μην υπάρχουν απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα δίκαια αιτήματά μας» κατέληξε ο κ. Μαρούδας, καλώντας του αγρότες σε νέα συνέλευση στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, στις 5 σήμερα το απόγευμα.Β. ΚΑΚΑΡΑΣ


Σχόλια