Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι : Αισιόδοξοι κτηνοτρόφοι & χοιροτρόφοι - Αυξημένη η ζήτηση- Ακριβές οι γαλοπούλες, σταθερό το κοτόπουλο

Αυξημένη είναι κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα τέσσερα σφαγεία του νομού Λάρισας, λίγο πριν την εορταστική περίοδο των Χρι...


Αυξημένη είναι κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα τέσσερα σφαγεία του νομού Λάρισας, λίγο πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, με τις σφαγές αμνοεριφίων να κυμαίνονται περί τις 7.500 ημερησίως.

Εμπορικά η κίνηση σχετίζεται με τις εξαγωγές κυρίως προς Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, ενώ οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται αυξημένες κατά 20 λεπτά από πέρυσι. Δηλαδή 7,50€ το κιλό στο αρνί, 8,30- 8,50 ευρώ/κιλό στο κατσίκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της (eleftheria.gr) και τον νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρη Μπαλούκα : 

«Και η ελληνική αγορά δείχνει αυξημένο ενδιαφέρουν για την προμήθεια αμνοεριφίων, εξέλιξη που οφείλεται αφενός στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου και στις μη φυσιολογικές γέννες που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αφετέρου γιατί από τη θεσσαλική αγορά το αρνί και το κατσίκι δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εύκολα ή δύσκολα τα περισσότερα νοικοκυριά θα προμηθευτούν αρνάκι ή κατσικάκι, έστω και σε μικρές ποσότητες» δηλώνει ο 28χρόνος κτηνοτρόφος από τα Καλύβια Ελασσόνας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς μιλάει για:

«Μία καλή ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά. Μπορεί από τις πρόσφατες πλημμύρες να καταστράφηκε μία μεγάλη χοιροτροφική μονάδα στην Καρδίτσα και κάποιες άλλες να σημείωσαν απώλειες, ωστόσο υπήρχε μεγάλη προσφορά γενικά όλη τη χρονιά από τους παραγωγούς. Επίσης το χοιρινό προτιμάται από τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά για το εορταστικό τραπέζι». Αυτή τη στιγμή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 2,10- 2,20€ το κιλό, ενώ μία μικρή αύξηση που μπορεί να παρατηρηθεί ενόψει των γιορτών θα αποτελέσει σημαντική οικονομική ανάσα για τον κλάδο, δίχως όμως να λύσει τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα.

Ο Λαρισαίος παραγωγός πουλερικών, αλλά και κτηνοτρόφος Γιώργος Ζιώγας, αναφέρει ότι :

«Η αγορά, ενόψει των γιορτών παραμένει μουδιασμένη, αν και μέρα με τη μέρα η κίνηση αυξάνεται. Στις πλημμύρες χάθηκαν αρκετές γαλοπούλες, με αποτέλεσμα αυτή να είναι ανάρπαστη στην αγορά, άρα ο καταναλωτής θα την αγοράσει λίγο πιο ακριβά από πέρυσι. Στο κοτόπουλο η επάρκεια είναι ικανοποιητική, το ίδιο και η ζήτηση. Ζητούμε από τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτός των κλασικών προβλημάτων της αγοράς έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις των πλημμυρών».

Σχόλια