Ανάμεσα στις 134 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία, οι οποίες παράγουν συνολικά, το 70% των τροφ...
Ανάμεσα στις 134 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία, οι οποίες παράγουν συνολικά, το 70% των τροφίμων στον κόσμο.
Περισσότερες από 130 χώρες υπέγραψαν μια σημαντική δήλωση για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας, στο πλαίσιο της κορυφαίας συνόδου για το κλίμα, COP28, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ντουμπάι. Οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν να συμπεριλάβουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία τροφίμων και τη γεωργία στα εθνικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η γεωργία συμβάλλει άμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω πρακτικών όπως η παραγωγή ρυζιού και η εκτροφή ζώων. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, οι τρεις κύριες αιτίες της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 250 χρόνια ήταν η καύση των ορυκτών καυσίμων, η χρήση γης και οι γεωργικές δραστηριότητες.
Η Διακήρυξη των Εμιράτων για τη βιώσιμη γεωργία, τα ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και τη δράση για το κλίμα χαιρετίστηκε από πολλούς εμπειρογνώμονες και φιλανθρωπικές οργανώσεις που λένε ότι έχει καθυστερήσει πολύ. Οι χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση, αντιπροσωπεύουν 5,7 δισ. ανθρώπους και το 75% όλων των εκπομπών της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξενούν την COP28. Ανάμεσα στις 134 χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία – οι οποίες παράγουν συνολικά, το 70% των τροφίμων στον κόσμο.
«Η δήλωση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στα έθνη του κόσμου ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού μόνο αν δράσουμε γρήγορα για να μετατοπίσουμε το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Έντουαρντ Ντέιβι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας World Resources Institute UK.
Οι συζητήσεις γύρω από τα τρόφιμα και το κλίμα συχνά επικεντρώνονται στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή ενός κρεατοφάγου παράγει 10,24 κιλά αερίων του θερμοκηπίου κάθε μέρα. Ωστόσο, η δήλωση που μόλις υπεγράφη, δεν ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτικές όπως επιβολή φόρου κρέατος ή στη μείωση των τιμών των τροφίμων βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Ντέιβι.
Οι ηγέτες των παγκόσμιων οργανώσεων που εκπροσωπούν τους αγρότες χαιρέτισαν επιφυλακτικά τη δήλωση. Η Έστερ Πενούνιαν, επικεφαλής της Ασιατικής Ένωσης Αγροτών που εκπροσωπεί 13 εκατομμύρια αγρότες, την χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο».
Ωστόσο προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μετατρέψουν τις υποσχέσεις σε πραγματικές πολιτικές. Είπε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση, ώστε να βοηθηθούν οι μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι παράγουν το 1/3 των τροφίμων στον κόσμο, αλλά βρίσκονται στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Η Βραζιλιάνα αγρότισσα Καρίνα Κονσάλβες Ντέιβιντ δήλωσε ευτυχής που είδε την προσοχή των ηγετών να στρέφεται στη γεωργία.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένου του καύσωνα ρεκόρ και των πλημμυρών που έπληξαν τη Βραζιλία τον Νοέμβριο, επηρεάζουν τις καλλιέργειες των αγροτών.
«Η κλιματική κρίση επηρεάζει άμεσα τους αγρότες. Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις που έχουμε βιώσει σαπίζουν τα τρόφιμα που καλλιεργούμε και οι καλλιέργειές μας είτε πεθαίνουν είτε μένουν στάσιμες αυτές που έχουν απομείνει», δήλωσε στο BBC.
Oι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι οι εκπομπές του συστήματος τροφίμων ευθύνονται για περίπου το 1/3 της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με εκπομπές 18 δισεκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου.
ΠΗΓΗ: BBC , ertnews.gr
Σχόλια