Επιμένουν οι αγρότες – Δίνουν ραντεβού στην Agrotica Προετοιμάζουν μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται σε εξέλ...
Προετοιμάζουν μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση Agrotica, σε συνδυασμό με την αποστολή των αιτημάτων τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Έτοιμοι για περεταίρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους και ενίσχυση των μπλόκων με συμβολικούς αποκλεισμούς των οδικών αξόνων, είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, δείχνοντας αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν ούτε βήμα προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση για την επίτευξη των αιτημάτων τους.
Μάλιστα σχεδιάζουν και την διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση Agrotica, σε συνδυασμό με την αποστολή των αιτημάτων τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό τουλάχιστον αποφασίστηκε στην χθεσινοβραδινή (30/1) σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτών της Θεσσαλίας στον Παλαμά, στην οποία μετείχαν, αγρότες από το μπλόκο της Καρδίτσας, των Φαρσάλων, του Πλατυκάμπου, του Ζάρκου, της Θεσσαλιώτιδος, του Σταφανοβίκειου, του Αλμυρού και της Καλαμπάκας.
Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας θα ανεβούν με τα πόδια στον Ε65 στις 4:00 το απόγευμα, ενώ την ίδια ώρα θα οργανωθούν συμβολικοί αποκλεισμοί και στα άλλα μπλόκα. Παράλληλα στις 6:00 το απόγευμα αγρότες με τρακτέρ θα κινηθούν σε κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας.
Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη των αγροτών
Όπως ανέφερε εισηγητικά ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κων. Τζέλλας η αναγκαιότητα συντονισμού των μπλόκων προκύπτει από τα ίδια τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής που είναι κοινά αλλά και τους κοινούς στόχους πάλης.
«Το μέγεθος των προβλημάτων συμβαδίζει με τον αριθμό των τρακτέρ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλλας χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή των Θεσσαλών αγροτών στα μπλόκα και επισημαίνοντας οτι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, παραμένει άγνωστο το τελικό ποσό που θα τους καταβληθεί ως αποζημίωση, καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ενώ και η νέα ΚΑΠ έχει φέρει μεγάλες περικοπές στη βασική ενίσχυση.
«Τώρα είναι ευκαιρία μέσα από τη δύναμη την ενότητα και τον αγώνα μας να κερδίσουμε λύσεις στα αιτήματα μας» τόνισε για να ακολουθήσει η αναφορά του στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει τα εξής:
-Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
Διεκδικούμε επίσης:
-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ).
Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου /αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
-Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
-Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.
-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ
-ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
-Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.
-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια τιμής ένεκεν στον πρώην Νομάρχη και πρωτεργάτη των μπλόκων της δεκαετίας του 90′ κ. Βασ. Αναγνωστόπουλο, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη της ενότητας και του ακομμάτιστου αγώνα, για να ακολουθήσουν τοποθετήσεις του Λαρισαίου αγροτοσυνδικαλιστή κ. Χρ. Σιδηρόπουλου, του εκπροσώπου του μπλόκου Θεσσαλιώτιδος κ. Β. Γκανή, ενώ σταδιακά τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των υπολοίπων μπλόκων που εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πως θα πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας τους.
Μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης στέλνει η κυβέρνηση
Από την πλευρά της η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης. Ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες (30/1) να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα των αγροτών και ανακοίνωσε ότι το ποσό της πρώτης αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας ανεβαίνει ως τις 5.000 και τις 10.000 ευρώ, με δεδομένες τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στον Θεσσαλικό κάμπο.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αποζημιώσεις είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι οι αγρότες πήραν την πρώτη βοήθεια ύψους 2.000 ευρώ για τις ζημιές και τώρα κάνουν αιτήσεις για τον πυρήνα της αποζημίωσης. Η συγκεκριμένη βοήθεια θα αυξηθεί από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για την νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.
Ο Πρωθυπουργός έχει στείλει μήνυμα στους αρμόδιους Υπουργούς να τρέξουν όλες τις πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών και να μην επιτρέψουν λάθη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις περιπτώσεις διακοπών ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας, αναγνώρισε πως οι διαμαρτυρόμενοι έχουν δίκιο και δεν δίστασε να πει ότι υπήρξε καθυστέρηση του Υπουργείου Ενέργειας να καταθέσει την απαραίτητη τροπολογία.
Παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο διερευνάται το ενδεχόμενο στήριξης για το αγροτικό πετρέλαιο. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χθες άνοιξε «παράθυρο» για την πιθανότητα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες και για το 2024, λέγοντας ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.
Το σχέδιο «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για τους αγρότες αποτελεί το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος. Στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος και συγκεκριμένα την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους και για δωρεάν ρεύμα σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.
Το ρεύμα θα παράγεται σύμφωνα με πληροφορίες από 13 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW.
Στόχος του Προγράμματος σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί:
α) το 90% της κατανάλωσης ευάλωτων νοικοκυριών και
β) το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).
Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη λένε από το Υπουργείο Ενέργειας ενώ σε κάθε περιφέρεια αναμένεται να συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών όπου θα συμμετέχουν οι ωφελούμενοι.
πηγή:Zougla
Σχόλια