Για την μορφή των κινητοποιήσεων τους λόγω των μειωμένων επιδοτήσεων αποφασίζουν οι Σερραίοι αγρότες

Τη μορφή των κινητοποιήσεων τους, για τις μειωμένες επιδοτήσεις που έλαβαν αυτήν την περίοδο θα αποφασίσουν το επόμενο διάστημα οι Σερραίοι ...


Τη μορφή των κινητοποιήσεων τους, για τις μειωμένες επιδοτήσεις που έλαβαν αυτήν την περίοδο θα αποφασίσουν το επόμενο διάστημα οι Σερραίοι αγρότες.

Μεταξύ των αγροτών επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη μείωση του εισοδήματός τους από τη μειωμένη προκαταβολή κατά 20% της βασικής ενίσχυσης που έλαβαν και την κατάργηση του πρασινίσματος το οποίο θα αντικατασταθεί με τα οικοσυστήματα. 

Σερραίοι αγρότες που μίλησαν στην ΕΡΤ Σερρών ανέφεραν, ότι το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείτε από τη νέα ΚΑΠ, αφού όπως λένε, ο μέσος όρος κατά στρέμμα που έπαιρναν τα τελευταία χρόνια, ήταν 28 ευρώ η βασική ενίσχυση συν 14 ευρώ που ήταν το πρασίνισμα. 

Δηλαδή, έφταναν τα 42 ευρώ το στρέμμα. Από αυτά έπαιρναν το 70% της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο (20 ευρώ) και την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα λάμβαναν τα 14 ευρώ του πρασινίσματος και το υπόλοιπο 30% της βασικής, που ήταν 8 ευρώ. Δηλαδή έφταναν τα 22 ευρώ αυτές τις μέρες.

Φέτος έλαβαν τον Οκτώβριο το 70% της βασικής (20 ευρώ) και πριν από λίγες μέρες το 30% της βασικής ενίσχυσης με 20% μείωση, δηλαδή 6 ευρώ. Τα 14 ευρώ του πρασινίσματος δεν τα πήραν, αφού αυτό καταργήθηκε. Άρα ενώ παλιά αυτήν την περίοδο λάμβαναν 22 ευρώ (14+8) φέτος στους λογαριασμούς τους μπήκαν 6 ευρώ το στρέμμα.

Ο Πανελλήνιος αγροτικός σύλλογος καλλιεργητών ενεργειακών φυτών και οι αδέσμευτοι αγρότες κάνουν κάλεσμα στους συναδέλφους τους από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλία για το απόγευμα της Παρασκευής στο Philippos Xenia hotel, ενώ ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση το απόγευμα της Τρίτης 9 Ιανουαρίου στις 18:00 στο Επιμελητήριο Σερρών με θέματα, όπως η νέα ΚΑΠ 2023-27 (ΣΣΚΑΠ), οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.πηγή:ertnews.gr

Σχόλια