Η αδράνεια της κυβέρνησης υπονομεύει το μέλλον της ιχθυοκαλλιέργειας

Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, έφεραν στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινή...


Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, έφεραν στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, καθώς και οι τομεάρχες θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας Μ. Χνάρης και Χ. Σταρακά, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.


Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί ηγέτιδα δύναμης στο Μεσογειακό και Ευρωπαϊκό χώρο στη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια και ενδεικτικά αναφέρουν ότι το 2022 η παράγωγη έφτασε σε 137.000 τόνους αξίας 744 κ. ευρώ, με την απασχόληση να ξεπερνά τα 12.000 άτομα. Κατηγορούν δε την κυβέρνηση για αδράνεια που απειλεί να ανακόψει τη δυναμική του κλάδου.

Η ανοδική πορεία του κλάδου απειλείται λόγω των ελλείψεων σε χωροταξικό σχεδιασμό, των αδειοδοτικών διαδικασιών και της απουσίας μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον οι βουλευτές τονίζουν, ότι δεν υλοποιείται ο Εθνικός Στρατηγικός Στόχος για την αύξηση της παραγωγής των προϊόντων της υδατοκαλλιέργειας, που έχει ορισθεί από το ίδιο το ΥΠΑΑΤ, μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2025) σε 3,0%, και μακροπρόθεσμα (μέχρι το 2030) στο 5%, με παράλληλη αύξηση της αξίας των προϊόντων μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας τους. Την ίδια στιγμή η απορροφητικότητα του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, ενώ ακολουθούνται χαλαρά κριτήρια επιλογής έργων.

Οι βουλευτές ρωτούν την Κυβέρνηση πότε σκοπεύει να ενεργοποιήσει τα μέτρα για χρηματοδότηση της υδατοκαλλιέργειας στα πλαίσια του ΠΑΛΥΘ 2021 – 2027, τη στιγμή μάλιστα που το τραπεζικό σύστημα, για δικούς του λόγους, δεν χρηματοδοτεί τον κλάδο. Τέλος, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν εάν η κυβέρνηση θα αναλάβει να στηρίξει στα ευρωπαϊκά όργανα ενέργειες για την καταδίκη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, τη στιγμή που τρίτες χώρες ως προς την ΕΕ επιδοτούν τις εξαγωγές τους και καθιστούν τα ελληνικά ψάρια λιγότερο ανταγωνιστικά.

Σχόλια