Τι είναι αυτό που έχει εξοργίσει τους αγρότες

Καθυστερήσεις στις καταβολές των αποζημιώσεων ύψους πάνω 1 δισ. ευρώ για τις καταστροφές από την καταιγίδα Daniel και πάγια, ζωτικής σημασία...


Καθυστερήσεις στις καταβολές των αποζημιώσεων ύψους πάνω 1 δισ. ευρώ για τις καταστροφές από την καταιγίδα Daniel και πάγια, ζωτικής σημασίας προβλήματα για αγρότες και κτηνοτρόφους, έχουν ανάψει τις μηχανές των τρακτέρ σε όλη τη χώρα, και απειλούν με γενικευμένη κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. 

Αυτός ο κίνδυνος φαίνεται ότι ώθησε χθες την κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να αυξήσει την προκαταβολή αποζημίωσης των αγροτών για τις πλημμύρες. 

Εκτός από το πολυπληθέστερου τμήματος του αγροτικού κόσμου που εδράζεται στην Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την χώρα απειλώντας να κλείσουν για άλλη μια χρονιά βασικές οδικές αρτηρίες.

Το πακέτο των αιτημάτων τους περιλαμβάνει:

- Την πλήρη αναθεώρηση της ΚΑΠ, "σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση" όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών. Στην πράξη η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έφερε καθυστερήσεις στις καταβολές των ενισχύσεων καθώς ένα σημαντικό μέρος τους εξαρτάται από την εκπλήρωση συγκεκριμένων αλλαγών προς την κατεύθυνση υιοθέτησης πιο φιλικών στο περιβάλλον πρακτικών, όπως είναι οι μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών, η χρήση λιγότερων φυτοφαρμάκων κλπ 
- Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλίστρων για τις καταστροφές στις καλλιέργειες με "ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση της ασφάλισης των καλλιεργειών (ΕΛΓΑ) ,ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων", 
- Την αναπλήρωση του εισοδήματος τους, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες 
- Την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα- 
- Τη μείωση του κόστους παραγωγής -τη δημιουργία δημοπρατηρίου εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας για επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς 
-Τον έλεγχο στο περιθώριο κέρδους – σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο – σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού με παράλληλο εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε εισαγωγή φορτίου 
- Την ενίσχυση στο αγροτικό πετρέλαιο με έκπτωση της τιμής "στην αντλία" και όχι με τη μορφή επιδόματος. 

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν γινόταν διάθεση αγροτικού πετρελαίου με χαμηλότερη τιμή από το πετρέλαιο κίνησης αλλά είχε διαπιστωθεί μεγάλης έκταση παράνομη χρήση του - Διευκόλυνση της ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ των παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους των καλλιεργειών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής. 

Όπως γίνεται φανερό, ο κύριος όγκος των αιτημάτων των αγροτών, αφορά το κόστος παραγωγής το οποίο έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου σ την Ουκρανία, που αύξησε με τη σειρά του, τις τιμές σε λιπάσματα, σπόρους, καύσιμα, ζωοτροφές και μηχανήματα.

Αύξηση της προκαταβολής κατά 10.000 ευρώ

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, την αύξηση της προκαταβολής για τις ζημιές των πλημμυρών από 5000 10.000 ευρώ. 

Πρόκειται για την αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε εγκαταστάσεις, μηχανήματα, έγγειες καταστροφές και αποθηκευμένο προϊόντα. Σύμφωνα με το σχήμα της κρατικής αρωγής, η προκαταβολή, είχε οριστεί αρχικά στα 2000 ευρώ. 

Καταβάλλονταν μόλις βεβαιώνονταν η ζημιά εγκρίνονταν από την περιφέρεια Στη συνέχεια μόλις ολοκληρώνοντας ο πλήρης φάκελος της ζημιάς η προκαταβολή θα συμψηφίζοντας το υπόλοιπο ενός ποσού που θα έφτανε ως αξία το 70% της συνολικής ζημιάς. 

Το σχήμα της κρατικής αρωγής δεν καλύπτει την απώλεια σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και απολεσθέν κεφάλαιο το οποίο αποζημιώνεται μέσω του ΕΛΓΑ. 

Ωστόσο, η διαδικασία της καταγραφής και των αποζημιώσεων εξελίσσεται με πολύ αργό ρυθμό, παρά τις αλλαγές που έγιναν με διορισμό διμελών επιτροπών μεταφορά προσωπικού, ώστε η καταγραφή να γίνει γρήγορα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα,, έχουν υποβληθεί 4.400 φάκελοι από τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους στους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σύνολο 31.420 δηλώσεων ζημιάς που υποβλήθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ (οργανισμός γεωργικών ασφαλίσεων) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Πρόκειται για έναν αριθμό υποβληθέντων φακέλων που αντιστοιχούν μόλις στο 14% των σχετικών δηλώσεων ζημιάς στη Θεσσαλία, ενώ περίπου το 20% των υποβληθέντων φακέλων κατατέθηκε κατά την περασμένη εβδομάδα Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι πλημμυροπαθείς αγρότες, να μην έχουν πάρει ούτε την προκαταβολή των 2000 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της προκαταβολής από 5000 έως και 10.000 ευρώ οι αγρότες, θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση στο ιστότοπο της κρατικής αρωγής WWW. arogi gov.gr, δηλώνοντας μεγαλύτερη ζημιά ώστε να τους χορηγηθεί - και πάλι μετά από βεβαίωση της περιφέρειες -, η επιπλέον προκαταβολή.

Τα υπόλοιπα αιτήματα

Σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό κόστος μέχρι τώρα έχουμε την πενταετή ρύθμιση των τιμολογίων του ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο ενέργειας, θα κάνει ανακοινώσεις και για την οριζόντια ρύθμιση για τις χρεώσεις στην πρωτογενή παραγωγή μέσω του προγράμματος "Απόλλων" που προβλέπει την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην εμπορική δραστηριότητα. 

Σχετικά με την απευθείας επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, αντί της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου, από το ΥΠΕΘΟ σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει ειδικό μηχανισμό ελέγχου, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος παράνομης διάθεσης του αγροτικού πετρελαίου που θα είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο κίνησης. Μέχρι τότε, όπως λένε από το ΥΠΕΘΟ, δεν μπορεί να αλλάξει το σημερινό καθεστώς. 

Σχετικά με την αλλαγή της ΚΑΠ, όλοι είναι σύμφωνοι. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ελλάδα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι φέτος, έχουμε κατά 236 εκατ. ευρώ λιγότερα χρήματα για ενισχύσεις, όχι με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά επειδή η ΕΕ άλλαξε την κατανομή των κονδυλίων. 

Σε ό,τι αφορά, τέλος, σε θέματα των έργων υποδομής από το ΥΠΕΘΟ θυμίζουν το πρόγραμμα ύψους 3,5 δις ευρώ για έργα υποδομής στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης προστασία από καταστροφές κατά της κλιματικής κρίσης. 

Σχετικά με τον έλεγχο την τιμολόγηση και την δημιουργία δημοπρατηρίων οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι υπάρχει ανοιχτή η πόρτα του αρμόδιου υπουργείου για ένα λεπτομερή διάλογο που θα παράξει λύσεις. 

πηγή : Capital.gr

Σχόλια