Έρχεται επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε αγρότες & τις επόμενες μέρες οριστικοποιείται το ύψος της

Έρχεται επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε αγρότες ενώ τις επόμενες μέρες οριστικοποιείται το ύψος της, τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέ...


Έρχεται επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε αγρότες ενώ τις επόμενες μέρες οριστικοποιείται το ύψος της, τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εμείς προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα με έναν μόνιμο και ένα ρεαλιστικό τρόπο. Σήμερα ο αγρότης έχει ένα αγροτικό τιμολόγιο που συγκρίνοντας το με ένα οικιακό τιμολόγιο ή με ένα τιμολόγιο των επιχειρήσεων, φθηνότερο, αλλά σίγουρα σε κάθε περίπτωση σε σχέση με την τιμή που είχε ο αγρότης πριν από την ενεργειακή κρίση, είναι ακριβό και αυτό πράγματι τον εμποδίζει να είναι ανταγωνιστικός, να μπορεί να κάνει τη δουλειά του» είπε αρχικά.

Ακόμα ανέφερε ότι :

«το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με την ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό και προσπαθήσαμε και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Δώσαμε για παράδειγμα 600 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις μόνο για το αγροτικό τιμολόγιο. Αλλά καταλαβαίνετε ότι η μόνιμη λύση δεν είναι οι επιδοτήσεις στο ρεύμα. Γι’ αυτό λοιπόν ακούσατε τον πρωθυπουργό από τη Βουλή να ανακοινώνει αυτά τα έξι ενεργειακά μέτρα, τα οποία στη συνέχεια εξειδικεύσαμε. Και τι αφορούν αυτά; Είναι ένα πακέτο μέτρων τα οποία δίνουν μια μόνιμη λύση. Νομίζω, κακά τα ψέματα, η μόνιμη λύση στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας είναι η αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας[…]».

Το πρόγραμμα «Απόλλων» και ποιοι θα ωφεληθούν

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι :

«Οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που έχουν ένα σημαντικό ενεργειακό κόστος γιατί έχουν γεωτρήσεις και ξοδεύουν πολύ ρεύμα έχουν ένα συσσωρευμένο χρέος 87 εκατομμυρίων. 
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτοί οι οργανισμοί που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους όταν κουβαλούν στην πλάτη τους ένα τέτοιο χρέος, το οποίο κάθε χρόνο συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι βιώσιμο. 
Ένα από τα μέτρα λοιπόν, ήταν ότι εμείς θα προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση αυτού του χρέους για να μπορέσουν οι οργανισμοί αυτοί να ανακουφιστούν, να ανασάνουν σε σχέση με το παρελθόν, με το τι κουβαλούν ως χρέος. 
Μια σημαντική ρύθμιση όπου θα μπορούν σε διάρκεια δέκα ετών και χωρίς τόκο, χωρίς επιτόκιο, το οποίο θα το καλύψουμε εμείς ως πολιτεία, να προβούν στην αποπληρωμή του χρέους τους. Ειδικά για τη Θεσσαλία να πω ότι η πολιτεία θα αναλάβει το 75% να καλύψει αυτό το χρέος. Αλλά θα μου πείτε και τι γίνεται από εδώ και πέρα; Θα συνεχίζει να υπάρχει ένα τέτοιο χρέος; Αυτή τη λύση έρχεται να δώσει το πρόγραμμα “Απόλλων”. 
Το πρόγραμμα “Απόλλων” είναι με πολύ απλά λόγια ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο από το οποίο θα ωφεληθούν όχι μόνο οι οργανισμοί που σας ανέφερα που έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και οι Δήμοι όλης της χώρας και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας όλης της χώρας και βεβαίως οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης άρδευσης που έχουν ένα πολύ επίσης αυξημένο ενεργειακό. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα που έχει ως σκοπό να μειώσει το ενεργειακό κόστος αυτών των κατηγοριών».Σχόλια