Πώς να διαλέξετε ένα ζωντανό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο για τις γιορτές

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ Απαιτούνται δέκα περίπου χρόνια για να ωριμάσει το αληθινό, αλλά νεκρό, Χριστουγενν...


Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ
Απαιτούνται δέκα περίπου χρόνια για να ωριμάσει το αληθινό, αλλά νεκρό, Χριστουγεννιάτικο Δέντρο που βλέπετε στη βιτρίνα του καταστήματος εποχικών ειδών.Δεν είναι ντροπή να θανατώνεται ένα δέντρο για να μετατραπεί σε εφήμερο στολίδι των δύο-τριών εβδομάδων, όσο διαρκεί η εορταστική περίοδος;Παρότι πολλές πόλεις (η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν περιλαμβάνονται σε αυτές) κάνουν πολύ καλή δουλειά στην ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων, το θέαμα των κουφαριών τους στους κάδους απορριμμάτων όταν μπει ο Γενάρης είναι αποκαρδιωτικό.

Μια καλή λύση είναι η αγορά ενός ζωντανού (και όχι “αληθινού”, αλλά κομμένου) δέντρου σε γλάστρα και η μεταφύτευσή του στο έδαφος όταν τελειώσουν οι εορτασμοί. Πραγματική δουλειά των δέντρων είναι να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και όχι να μετατρέπονται σε προσωρινά διακοσμητικά εσωτερικού χώρου.

—Αγοράστε δέντρο από δενδροκομείο

Τα δενδροκομεία διαθέτουν μικρά πεύκα και έλατα. Τα ζωντανά δέντρα ζυγίζουν περισσότερο από το κομμένα (ένα δέντρο ύψους 1,5 μέτρου ζυγίζει σχεδόν 70 κιλά), οπότε ίσως αξίζει να επιλέξετε ένα μικρότερο και ελαφρύτερο απ’ ότι θα επιθυμούσατε. Η μεταφορά του θέλει προσοχή (είναι ζωντανό είπαμε).

—Νοικιάστε ένα δέντρο

Εάν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με το μέλλον του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας όταν παρέλθουν οι γιορτές μπορείτε να νοικιάσετε ένα ζωντανό δέντρο από εξειδικευμένες εταιρείες εποχικών ειδών. Θέλει λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο.

—Επιλέξτε ένα δέντρο ενδημικό της περιοχή σας

Είναι σημαντικό όταν επιλέγετε χριστουγεννιάτικο δέντρο να είναι ένα φυτό ενδημικό στον τόπο σας για να μπορέσει να επιβιώσει. Δεν είναι απαραίτητο το δέντρο σας να είναι κωνοφόρο. Μπορείτε να αξιοποιήσετε κάλλιστα και τον υπέροχο φίκο μπέντζαμιν (ή άλλο φυτό) που βρίσκεται στη βεράντα σας.

—Πώς φροντίζουμε ένα ζωντανό δέντρο

Τα ζωντανά δέντρα, σε αντίθεση με τα κομμένα, θέλουν περιποίηση για να επιβιώσουν. Φροντίστε ότι είναι ποτισμένα και ότι δεν θα παραμείνουν επί μακρόν σε εσωτερικό χώρο. Εάν το διατηρήσετε για μεγάλο διάστημα μέσα στο σπίτι θα συνηθίσει στην υψηλότερη θερμοκρασία και ίσως να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στις εξωτερικές συνθήκες.

Διατηρείστε το σαλόνι σας όσο το δυνατόν πιο δροσερό, χρησιμοποιήστε μικρούς λαμπτήρες LED για τον φωτισμό και ελαφρά διακοσμητικά ώστε το δέντρο σας να επιβαρυνθεί το ελάχιστο δυνατό.

—Τι κάνουμε όταν τελειώσουν τα Χριστούγεννα

Όταν οι γιορτές περάσουν είναι η ώρα να επιστρέψετε το δέντρο στην εταιρεία από την οποία το νοικιάσατε. Διαφορετικά, θα πρέπει να το φυτέψετε. Αν πάλι δεν θέλετε να το κρατήσετε, δωρίστε το στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου σας, στην Εκκλησία ή στο σχολείο της γειτονιάς.

Το ποιος θα ασχοληθεί είναι “αλλουνού παπά Ευαγγέλιο”. Στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε.

econews

Σχόλια

BLOGGER: 1
  1. Τι λετε ρε παιδια;;;; αν ειναι ετσι με την ιδια λογικη γιατι να βαζουμε ανθοδεσμες στα βαζα μας;; διαβαστε λιγο να ενημερωθειτε... ειναι προτιμοτερο να βλεπετε στους καδους τα φυσικα ελατα παρα τα πλαστικα τα οποια δεν ειναι ανακυκλωσιμα (pvc)....
    Τα 'ελατα παράγονται σε ιδιωτικές τεχνητές φυτείες που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό. Τα χωράφια μέσα στα οποία έχουν φυτευτεί τα δέντρα, στο παρελθόν ήταν άγονα, οπότε είναι προφανές ότι οι παραγωγοί παράλληλα προστατεύουν το περιβάλλον χαρίζοντας του περισσότερο οξυγόνο. Κάθε φορά που κόβεται ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη θέση του φυτεύονται δυο νέα. http://www.taxiarchis.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=44&limitstart=8

    ΑπάντησηΔιαγραφή