Στην τελική ευθεία τα Παρατηρητήρια του ποταμού Ασωπού

Με τελικό στόχο την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την δημιουργία των Παρατηρητηρίων στον πο...


Με τελικό στόχο την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την δημιουργία των Παρατηρητηρίων στον ποταμό Ασωπό, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση και την αποκατάσταση της περιοχής, με βάση το τρίπτυχο «Επιχειρηματικότητα- Υγεία - Περιβάλλον».

Πρόσφατα υπεγράφησαν δύο προγραμματικές συμβάσεις, τόσο με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όσο και με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη δημιουργία των Παρατηρητηρίων Περιβάλλοντος και Υγείας αντιστοίχως.

Μέσα από τη σύμβαση-συνεργασία με το Κέντρο "Δημόκριτος" προβλέπεται η υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

Το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, θα παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή και θα εγκαταστήσει εξοπλισμό που θα περιορίσει δραστικά την ρύπανση από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Επιπλέον, θα συμβάλει στην ολοκλήρωση των ελέγχων στην περιοχή, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι εστίες της ρύπανσης, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση του Ασωπού.

Η σύμβαση-συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προβλέπει όλες τις μελέτες και τις δράσεις για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών υγιούς διαβίωσης στην περιοχή του Ασωπού.

Το Παρατηρητήριο Υγείας θα εδρεύει στο Δήμο Τανάγρας, με στόχο την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και προαγωγής της υγείας .

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και με καταξιωμένα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο του Dartmouth, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis κ.α.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά:

«Αυτό που ονειρευτήκαμε και σχεδιάσαμε όλοι μαζί υλοποιείται. Είχαμε δεσμευτεί ότι το στοίχημα της εξυγίανσης του Ασωπού θα το κερδίσουμε και όπως όλα δείχνουν θα το πετύχουμε, γιατί δεν μείναμε σε συζητήσεις ή εξαγγελίες.

Θέσαμε όλες τις παραμέτρους σε δημόσια διαβούλευση αλλά φροντίζουμε και τα επόμενα βήματά μας να στηρίζονται σε επιστημονική βάση. Αυτός είναι ο λόγος που επί της ουσίας εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με δύο από τους πλέον έγκυρους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας».

Σχόλια