Μας «πουλάνε» στο χρέος, μας... παίρνουν και τη φέτα

Είναι διπλό το οικονομικό χτύπημα που δέχονται τα ελληνικά συμφέροντα αυτή την περίοδο από τους ευρωπαίους εταίρους. Αν και τα φώτα ε...


Είναι διπλό το οικονομικό χτύπημα που δέχονται τα ελληνικά συμφέροντα αυτή την περίοδο από τους ευρωπαίους εταίρους.

Αν και τα φώτα είναι δικαίως στραμμένα στην αναποτελεσματική θεραπεία που προσφέρουν οι δανειστές της χώρας μας για το χρέος, εντούτοις είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι εταίροι μας, προετοιμάζουν την Ελλάδα για μια ακόμη «εθνική ήττα» στο μέτωπο της μάχης που δίνεται για την ελληνική φέτα, και ειδικότερα για την προστασία που προσφέρει το καθεστώς «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» στο διασημότερο ελληνικό τυρί στις διεθνείς αγορές.

Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο να «πουλήσουν» οριστικά την ονομασία «φέτα» στη Νότια Αφρική και στον Καναδά, και η Ελλάδα παρότι γνωρίζει τις επιδιώξεις των διεθνών ανταγωνιστών της εδώ και καιρό, φαίνεται ότι ξύπνησε και πάλι πολύ αργά. Ήδη από πρόπερσι η εμπορική συμφωνία με τους Καναδούς για τη CETA επέτρεψε την χρήση του ελληνικού όρου «φέτα» στις συσκευασίες των λευκών τυριών που παράγονται στον Καναδά, ενώ πλέον το βάρος μεταφέρεται στην Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP) όπου κατά τον τρόπο που προχωρά, πολύ δύσκολα η φέτα θα παραμείνει προστατευόμενη, όπως και πολλά άλλα ΠΟΠ προϊόντα χωρών μελών της Ε.Ε..

Στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, όμως, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Καναδά και της Νοτίου Αφρικής, τα ισχυρά λόμπι των Ιταλών, των Γάλλων, των Ισπανών και των Γερμανών στην παρεμβατικότητα των οποίων ήλπιζε και η Ελλάδα για να υποστηρίξει τις θέσεις της για τα ΠΟΠ και τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, κέρδισαν τις μάχες για τα δικά τους ονομαστά προϊόντα, αλλά η Ελλάδα δεν φαίνεται να κατάφερε πολλά για τη δική της «φέτα» καθώς στις διμερείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες για τα προϊόντα που θα προστατεύονται, έμεινε απ’ έξω.

Το συγκεκριμένο προϊόν που προστατεύεται ουσιαστικά μόνο εντός της Ε.Ε ως ελληνικής παραγωγής μετά τις προ ετών αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου κατά της Δανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα μπορεί να παρασκευάζεται με αγελαδινό (αντί για αιγοπρόβειο) γάλα και να φέρει την επωνυμία «φέτα» τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στον Καναδά, όπου το παιχνίδι έχει ήδη χαθεί επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ουσιαστικά ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου προανήγγειλε την απώλεια της… εθνικής κυριαρχίας στη «φέτα» δηλώνοντας στον απόηχο του χθεσινού Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας ότι «με τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά, αμφισβητείται νομικά και ηθικά η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα».

Είναι από αυτές τις ειδήσεις που σε κάνουν να σκέφτεσαι πως ενώ παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, η δε εμπορική συγκρότηση μοιάζει να εξελίσσεται πλέον σε χαμένη υπόθεση.

Βασίλης Γεωργάς
 liberal.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια