Χωρίς εξετάσεις η είσοδος στα ΤΕΙ... Σε «Τεχνικά Πανεπιστήμια» που θα δίνουν στους αποφοίτους διδακτορικούς τίτλους μετατρέπονται τα...
Χωρίς εξετάσεις η είσοδος στα ΤΕΙ...
Σε «Τεχνικά Πανεπιστήμια» που θα δίνουν στους αποφοίτους διδακτορικούς τίτλους μετατρέπονται τα ΤΕΙ, βάσει των αλλαγών που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του πλάνου «Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας». Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έχει αποστείλει επιστολή προς τις διοικήσεις να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη χορήγηση διδακτορικών, ζητώντας τους να προτείνουν ενδεχόμενες συνεργασίες μεταξύ τμημάτων (ακόμα κι αν αυτά προέρχονται από ΑΕΙ) για την εκπόνηση τέτοιων εργασιών.
Το πλάνο του υπουργείου έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις από τις διοικήσεις των ΤΕΙ για αναβάθμιση του ρόλου τους και των τίτλων σπουδών που δίνουν στους αποφοίτους
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα διοργανώνουν διετείς κύκλους σπουδών, όπου η εισαγωγή των υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια θα γίνεται χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Ελευθερία του Τύπου», απώτερος στόχος είναι η αξιολόγηση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δομών, έτσι ώστε σε δεύτερο επίπεδο να υπάρξουν συγχωνεύσεις και κλείσιμο όσων παραμένουν τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση αδράνειας και δεν κατεβάζουν ρολά λόγω τοπικών συμφερόντων.
Το πλάνο του υπουργείου έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις από τις διοικήσεις των ΤΕΙ για αναβάθμιση του ρόλου τους και των τίτλων σπουδών που δίνουν στους αποφοίτους. Ήδη από το 2016 αρκετά ΤΕΙ είχαν ζητήσει να μετονομαστούν σε πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και να μπορούν να δίνουν διδακτορικά.
Προϋπόθεση η αυτοδυναμία - Έρχονται συγχωνεύσεις
Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν θα ισχύουν για όλα τα τμήματα και εναπόκειται στις διοικήσεις για το ποια από αυτά θα ενταχθούν στο καινούργιο καθεστώς λειτουργίας. Βασική προϋπόθεση είναι η αυτοδυναμία τμήματος, με τουλάχιστον οκτώ μόνιμα μέλη διδακτικού προσωπικού (εκ των οποίων τα τέσσερα θα είναι αυξημένων προσόντων).
Ερώτημα, βέβαια, αποτελεί τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοι που βγαίνουν από αυτά τα «Πανεπιστημιακά ΤΕΙ». Σίγουρα, περισσότερα από τα όσα ισχύουν για τα ΙΕΚ, αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Ο υπουργός, πάντως, κάνει λόγο για «δομές που θα δίνουν επαγγελματικές πιστοποιήσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών υπό τη σκέπη των πανεπιστημίων, στις οποίες θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ».
zougla
Σχόλια