Το 1ο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας από Φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών Το πρώτο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας «geabit» β...
Το 1ο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας από Φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών Το πρώτο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας «geabit» βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη από τον 18χρονο φοιτητή Βαγγέλη Καραθάνο, που σπουδάζει στο Τμήμα Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το geabit έχει τη δυνατότητα να προβλέπει ασθένειες, να ελέγχει το πότισμα, να παρακολουθεί την καλλιέργεια και να ανιχνεύει την φωτιά ενώ μπορεί να προσφέρει συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του καλλιεργητή έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει τη σοδειά του, να μειώσει τις απώλειές του και να αυξήσει το κέρδος του.
Ο νεαρός φοιτητής Βαγγέλης Καραθάνος βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στην Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ» που στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα παρουσιάζοντας στο κοινό το σύστημα «geabit».
Τι είναι το geabit
"Το geabit είναι μια συσκευή που καταγράφει και αναμεταδίδει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην καλλιέργεια ενός αγρότη. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφει την θερμοκρασία, την υγρασία αέρα και χώματος, την ηλιοφάνεια, τη βροχή, το χιόνι, το χαλάζι και την ταχύτητα του αέρα. Όλες αυτές οι πληροφορίες στέλνονται στον server (διακομιστής) έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες μέσω internet από υπολογιστή ή κινητό. Από εκεί και πέρα, η τεχνητή νοημοσύνη που έχει αναπτυχθεί, αναλύει τα δεδομένα έτσι ώστε να πάρει ο παραγωγός το μέγιστο από τις πληροφορίες που συλλέγονται".
Η χρησιμότητα του για τους αγρότες
"Αρχικά, ο αγρότης θα ξέρει τι συμβαίνει στην καλλιέργεια του σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε στιγμή μέσω κινητού ή μέσω υπολογιστή. Κατά αυτό τον τρόπο θα είναι «συνδεδεμένος» στην καλλιέργεια του χωρίς να χρειάζεται να είναι εκεί.
Επιπλέον, η τεχνητή του νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει ένα εξειδικευμένο και εμπεριστατωμένο δελτίο καιρού, καθώς και βάση αυτού να συμβουλεύει τον αγρότη πότε πρέπει να ποτίσει και να ψεκάσει με φυτοφάρμακα.
Σε περίπτωση που αντιληφθεί καπνό ή φωτιά μπορεί να ειδοποιήσει την πυροσβεστική για να προλάβει τα χειρότερα. Επιπρόσθετα, μπορεί να συμβουλεύσει τον αγρότη στο πότισμα, σχετικά με το πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά, σε πραγματικό χρόνο.
Όταν το 70% του πόσιμου νερού παγκοσμίως πηγαίνει στην άρδευση, πέρα από την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει το υπερβολικό πότισμα στα φυτά, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα και στον πλανήτη μας. Επίσης, ίσως και το σημαντικότερο, είναι οτι η τεχνητή του νοημοσύνη μπορεί με τα στοιχεία που έχει συλλέξει, από την καλλιέργεια αλλά και από τον ίδιο τον αγρότη, μπορεί να προβλέπει ασθένειες έτσι ώστε ο αγρότης να λάβει τα μέτρα του. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται παγκοσμίως 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε σοδειά λόγω ασθενειών, πράγμα το οποίο μας δίνει την εικόνα της σημαντικότητας και της αναγκαιότητας αυτής της συσκευής.
Τέλος, το geabit δεν είναι χρήσιμο μόνο για τους αγρότες, αλλά θα είναι αρκετά σημαντικό για την επιστήμη καθώς θα καταγράψει δεδομένα σε πολύ μεγάλο βαθμό που θα προάγουν την έρευνα σε πολλούς τομείς και που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τα φυτά". Σκοπός του Βαγγέλη Καραθάνου είναι είναι το geabit να βγει κάποια στιγμή στην αγορά.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ: youtube.com
Foititikanea.gr
Σχόλια