«Κτηνοτρόφοι τάιζαν τα ζώα τους με στεγαστικά- καταναλωτικά δάνεια…»

Οι έμποροι που αγοράζουν το αιγοπρόβειο γάλα «ετοιμάζονται να ρίξουν την τιμή 3 έως 8 λεπτά», αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλ...



Οι έμποροι που αγοράζουν το αιγοπρόβειο γάλα «ετοιμάζονται να ρίξουν την τιμή 3 έως 8 λεπτά», αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Τάκης Πεβερέτος μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Πεβερέρος τόνισε ότι παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής, οι κτηνοτρόφοι πωλούν το γάλα τους στην τιμή του 1999 (τότε ήταν 300 δραχμές, σήμερα είναι 94 λεπτά, δηλαδή 300 δραχμές).

Αναφερόμενος στα δάνεια που έχουν κτηνοτρόφοι, τα κατέταξε σε τέσσερις κατηγορίες:

-«Είναι η ρύθμιση που έρχεται από το 2000, η γνωστή 100 της Αγροτικής Τράπεζας, που έχουν μείνει ουρές από τότε,
-είναι η ρύθμιση των οφειλών των πτηνοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που είχαν δοθεί το 2006 και το 2007 για την αγορά ζωοτροφών,
-είναι η ρύθμιση ιδιαίτερα των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τότε με την γρίπη των πτηνών 2006-2009
-και βέβαια, η τέταρτη κατηγορία είναι τα δάνεια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η ιστορία των μνημονίων καθώς αναγκαστήκαμε, λόγω του ότι έκλεισαν οι στρόφιγγες της ρευστότητας να προσφεύγουμε και σε στεγαστικά και καταναλωτικά – προσωπικά δάνεια για να μπορούμε να ταΐζουμε τα ζώα μας.

Σημαντικό μέρος των οφειλών των δανείων αυτών πληρώθηκαν από τους κτηνοτρόφους, ωστόσο ακολούθησε η οικονομική κρίση το 2008, η οποία οδήγησε σε νέα αύξηση των ζωοτροφών με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια προβλήματα».

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Αναλύοντας το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, ο κ. Τάκης Πεβερέτος επισήμανε:

«Οι βασικοί συντελεστές του κόστους παραγωγής κρέατος – γάλακτος είναι οι ζωοτροφές και η ενέργεια. Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν περίπου κατά 60% πέραν της αύξησης που είχε συντελεστεί το 2007 και μας δόθηκαν τότε τα άτοκα δάνεια που μετά όμως έγιναν έντοκα και η ενέργεια ο δεύτερος συντελεστής που έχει αυξηθεί τα τελευταία επτά χρόνια 100% από 0,04 το κιλοβάτ έχει πάει στα 10.

Παράλληλα, ακολούθησαν μεγάλες ζημιές στον κλάδο της κτηνοτροφίας και κυρίως στην αιγοπροβατοτροφία με δύο σοβαρές ασθένειες που μας υποχρέωσαν να χάσουμε πάνω από 1.000.000 ζώα, ιδιαίτερα πρόβατα, καταρροϊκός πυρετός, ευλογιά που κτύπησε την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και με δερματίτιδα τα βοοειδή. Στη χοιροτροφία και πτηνοτροφία υποχρεώθηκαν να δαπανήσουν πολλά χρήματα οι συνάδελφοι για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Ε.Ε. χωρίς επιδοτήσεις».

* 1,8 δισ. δαπανά κάθε χρόνο η Ελλάδα για εισαγωγές κρέατος και γάλακτος

Η Ελλάδα εισάγει

-το 80% του βόειου κρέατος
-Το 70% του χοίρειου κρέατος,
-Το 60% του αγελαδινού γάλακτος

που καταναλώνονται στη χώρα.

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια