Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έναντι της τέταρτης που κατέχει σήμερα, ενδέχεται να αναρριχηθεί μέχρι το τέλος του 2017 το ...
Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έναντι της τέταρτης που κατέχει σήμερα, ενδέχεται να αναρριχηθεί μέχρι το τέλος του 2017 το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο "πετά" στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζονται ορισμένες στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών "INCOFRUIT - HELLAS", Γιώργος Πολυχρονάκης.
Το ακτινίδιο, που εξασφαλίζει καλό εισόδημα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε αντίξοες συνθήκες και διεισδύει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς σε νέες αγορές, ενώ προσελκύει συνεχώς νέους παραγωγούς, γεγονός που καταδεικνύεται και από την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας. Έτσι, μπορεί πολλοί παραγωγοί να ...πανικοβλήθηκαν λόγω του ρώσικου εμπάργκο, φοβούμενοι ότι θα "χάσουν" τις υψηλές πωλήσεις τους στη χώρα (χιλιάδες τόνοι ακτινιδίων ετησίως), ωστόσο το φρούτο βρήκε διέξοδο και πλέον απορροφάται πλήρως σε παλιές και νέες αγορές. "Κλειδί" για τη συνέχιση της θετικής πορείας του ελληνικού ακτινιδίου, είναι κυρίως η διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης.
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τρέξει με γοργότερο ρυθμό κάποιες διαδικασίες που αφορούν την υπογραφή διμερών φυτοϋγιειονομικών συμφωνιών με άλλη κράτη, "δεν αποκλείεται οι ελληνικές εξαγωγές με ορμητήριο το ακτινίδιο, να καλπάσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, δίνοντας ώθηση και διέξοδο και σε παραγωγούς που καλλιεργούν άλλα είδη φρούτων". Ως παράδειγμα, ο κ. Πολυχρονάκης ανέφερε ότι εκκρεμεί από το 2012 η υπογραφή σχετικής συμφωνίας με τη Νότιο Κορέα "και για αυτό οι ελληνικές εξαγωγές στην εκεί αγορά είναι μηδενικές".
Στην μακρινή Κίνα και ειδικότερα στο Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε, οι εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου μειώνονται, «όχι λόγω προβλημάτων στη μεταξύ μας συνεργασία, αλλά επειδή επιθυμία τους αποτελεί η εισαγωγή ελληνικού ακτινιδίου, αλλά "πακέτο" με άλλα φρούτα -κεράσι, δαμάσκηνο, επιτραπέζια σταφύλια και πορτοκάλια- κάτι που δεν συμβαίνει. Και ενώ έχουμε υποβάλλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να επεκταθεί η διμερής συμφωνία μας, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά, πιέζοντας και αν χρειαστεί, τις διαδικασίες» τόνισε. Αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία, ο ίδιος τόνισε ότι με βάση τη ζήτηση στην αγορά, υπάρχει ανάγκη επέκτασης των διμερών φυτοϋγιειονομικών συμφωνιών και, κυρίως, στα πυρηνόκαρπα και τα πράσινα μήλα.
Αλματώδης αύξηση εξαγωγών
Σε έντονα ανοδική πορεία βρίσκονται οι εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου, αλλά και ο αριθμός των νεοεισερχομένων παραγωγών και κατά επέκταση καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κοινοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Πολυχρονάκης. ΄Οπως επισήμανε, την εμπορική περίοδο 2016/2016 στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν 83.810 στρέμματα, η παραγωγή ανήλθε σε 194.000 τόνους και οι εισαγωγές ανήλθαν σε 1.748 τόνους, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές, διαμορφώθηκαν σε 120.725 τόνους (116.201 τόνους το 2014/2015 και 81.998 τόνους το 2013/2014), με την αξία τους να φτάνει σε 76,8 εκατ. ευρώ. "Το 2016 σημειώθηκε ρεκόρ εξαγωγών στα ακτινίδια" υπογράμμισε ο κ. Πολυχρονάκης, προσθέτοντας: "μπορούμε να το καταρρίψουμε, εάν είμαστε προσεκτικοί και σοβαροί επιχειρηματίες και κινηθούμε έξυπνα, σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα και αποτινάζοντας από πάνω μας το ευκαιριακό και εύκολο".
Βάσει των εκτιμήσεών του, φέτος οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ξεπερνούν τα 85.000 στρέμματα κι η παραγωγή τούς 205.000 τόνους και μέχρι τις 21/4 οι εξαγωγές ανέρχονταν σε 104.418 τόνους. Συνολικά, ο ίδιος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου θα ξεπεράσουν τους 130.000 τόνους, αυξημένες σε ποσοστό 8%-10%, συγκριτικά με πέρυσι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πολυχρονάκης τόνισε ότι την εμπορική περίοδο 2015/2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς την ΕΕ ανήλθαν σε 79.808 τόνους, ενώ "για πρώτη φορά πέρυσι το ελληνικό ακτινίδιο εισήλθε στην αγορά της Ινδίας, με τις ποσότητες να φτάνουν τους 1.300 τόνους".
Μιλώντας για την εμπορική περίοδο 2016/2017, μέχρι τις 24/4/2016 και δίνοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα συγκριτικά στοιχεία για την περίοδο ως τις 21/4/2017, ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε ότι εντυπωσιακή καταγράφεται η διείσδυση στην Ινδία, όπου πέρυσι είχαν εξαχθεί 1.078 τόνοι και φέτος μέχρι στιγμής 3.212 τόνοι.
"'Οχι" στην πρόωρη συγκομιδή
"Δυστυχώς", επισήμανε ο ίδιος, ενώ οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια αυξάνουν θεαματικά, η τακτική ορισμένων παραγωγών να προχωρούν σε συγκομιδή νωρίτερα από τον κατάλληλο χρόνο και χωρίς άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το κύρος της χώρας μας ως προς την ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πολυχρονάκης επανέλαβε το αίτημα του συνδέσμου για την ανακοίνωση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενιαίας ημερομηνία συγκομιδής για το προϊόν.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η πρόωρη συγκομιδή "εγκυμονεί" σοβαρούς κινδύνους και απειλεί μεσοπρόθεσμα τις συνολικές καλλιέργειες, καθώς η υποβάθμιση του προϊόντος μπορεί να επαναλάβει την ιστορία με τα πορτοκάλια, τα οποία και κάποιοι έπαιρναν νωρίτερα, τα έβαζαν σε φούρνους και τα έστελναν για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου και δεν γινόταν κατανάλωση, καθώς τα φρούτα - κυριολεκτικά - δεν τρώγονταν...
Ο κ.Πολυχρονάκης επανέλαβε ορισμένοι παραγωγοί επιλέγουν να πουλήσουν άγουρα τα προϊόντα τους, εξασφαλίζοντας καλύτερη τιμή από εκείνη που ενδεχομένως θα έπαιρναν αν περίμεναν λίγες μέρες να πουλήσουν - στην ώρα τους και με την έγκριση των υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι, "INCOFRUIT - HELLAS" και Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ) έχουν επανειλημμένα επιστήσει από κοινού την προσοχή και για την αποφυγή προβλημάτων του παρελθόντος έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να οριστούν οι δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υπάρχει τεχνητή ωρίμανση του προϊόντος, η οποία συν τοις άλλοις δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ και τις απαιτήσεις διασφάλισης της ποιότητας.
Πρόταση των φορέων προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, αποτελεί, με βάση και την εμπειρία των 40 και πλέον χρόνων στην παραγωγή ακτινιδίου στην Ελλάδα, η ημερομηνία έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων - εξαιρουμένων των πρώιμων ποικιλιών, όπως τα summer Kiwi - να μην ξεκινά νωρίτερα από τις 20 Οκτωβρίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Πολυχρονάκης, μόνο τότε τα ακτινίδια έχουν τα αναγκαία ποιοτικά, γευστικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για τη συγκομιδή και κατανάλωσή τους. Μάλιστα, για τα ακτινίδια ΠΓΕ (της Πιερίας και της Σπερχειάδας, με ποσοστό παραγωγής που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής εθνικής παραγωγής), σύμφωνα με τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις, απαιτούνται ακόμη υψηλότερα από τα αναγκαία σάκχαρα (6,5-7 brix).
Σε περίπτωση πρόωρης συγκομιδής και τεχνητής ωρίμανσης, "ό,τι επιχειρεί κάποιος να κερδίσει σε αξία, το χάνει σε βάρος, καθώς οι πρόωροι καρποί, πέραν των άλλων μειονεκτημάτων, έχουν και κατά 20% περίπου μικρότερο βάρος από τους συγκομιζόμενους στον δέοντα χρόνο" υπογράμμισε ο ίδιος.
Σχετικά με την τιμή πώλησης των ακτινιδίων, ο κ. Πολυχρονάκης, απάντησε ότι η μέση τιμή πώληση του προϊόντος στο εξωτερικό διαμορφώνεται στα 67 λεπτά/κιλό, αλλά "εάν περιοριστεί η δράση κάποιων επιτηδείων (σ.σ. που είτε εξάγουν απευθείας από το χωράφι είτε κάνουν πρόωρη συγκομιδή) θα εκτοξευτεί στα ύψη".
enikonomia
Σχόλια