Μοσχάρι με πατάτες & κρεμμύδια γιαχνί

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατατούλες και κρεμμύδια γιαχνί. Ένα παραδοσιακό, γιορτινό φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι που πάντα θα μα...


Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατατούλες και κρεμμύδια γιαχνί. Ένα παραδοσιακό, γιορτινό φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι που πάντα θα μας θυμίζει κάτι απ” τα παλιά… τότε, που η γιαγιά το σερβίριζε πάντα σε βαθύ πιάτο με μπόλικη σάλτσα, φρέσκο ζυμωτό ψωμί και τυρί φέτα. 

Υλικά συνταγής
  • 1.200 γρ. μοσχάρι (χτένι σπάλας), κομμένο σε μερίδες 5 εκ. περίπου 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, το 1 ψιλοκομμένο, τα 3 κομμένα στα τέσσερα 
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα δύο 
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 2 εκ. 
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 ½ κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 μέτρια φύλλα δάφνης 
  • 1.200 γρ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  • Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 τουλάχιστον ώρα πριν το μαγειρέψετε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας (το οποίο έχετε σκουπίσει με χαρτί κουζίνας) σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα και κάνει μια ελαφριά κρούστα απ” όλες τις πλευρές. 
  • Προσθέτετε τα καρότα, το 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λ ακόμα. Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας, τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει τα αρώματά του και στη συνέχεια το σβήνετε με το κρασί. 
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τις πολτοποιημένες στο μούλτι ντομάτες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης και νερό που να σκεπάζει το κρέας, μειώνετε στο χαμηλό τη φωτιά, ίσα να σιγοβράζει, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κρέας για 45 λ ή μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. 
  • Εν τω μεταξύ κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες και τα υπόλοιπα 3 κρεμμύδια στα 4. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε και τις πατάτες απ” όλες τις πλευρές μέχρι να κάνουν κρούστα και πάρουν χρώμα.[*]
  • Μετά τα 45 που έχει σχεδόν μαλακώσει το κρέας, προσθέτετε στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τις πατάτες, αλατοπιπερώνετε το φαγητό, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό (ώστε να μισοσκεπάζεται το φαγητό) και συνεχίζετε στο σιγοβράσιμο με σκεπασμένη τη κατσαρόλα για άλλα 45 λ μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του. 
  • Αν έχει μείνει αρκετό ζουμί στο φαγητό ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε να το βράζετε για 10-15 λ περίπου μέχρι να “σωθούν” τα υγρά. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό γαρνιρισμένο με φρέσκα φύλλα μαϊντανού, με φρέσκο ζεστό ψωμί και τυρί φέτα. 
[*] Εναλλακτικά: Αντί να σοτάρετε στο τηγάνι τις πατάτες και τα κρεμμύδια, τα τοποθετείτε σε ένα ταψί, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 20 λ. 


Sintayes.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια