Πρόκληση για την ΕΕ η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά

Η αντιμικροβιακή αντίσταση αποτελεί ωρολογιακή βόμβα. Πριν από την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά στις 18 Νοεμβρί...


Η αντιμικροβιακή αντίσταση αποτελεί ωρολογιακή βόμβα. Πριν από την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά στις 18 Νοεμβρίου, η ΕΕ και οι ενδιαφερόμενοι για τη δημόσια υγεία επιδιώκουν να ενημερώσουν το κοινό για το θέμα αυτό και να το καταστήσουν πολιτική προτεραιότητα για τα κράτη μέλη.

Σήμερα, η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) θέτει σε κίνδυνο 25.000 ζωές στην ΕΕ κάθε χρόνο και 700.000 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους ακόμα και από τον καρκίνο έως το 2050.

Ο περιορισμός της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών αποτελεί ζωτικό μέρος αυτού του αγώνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών επιταχύνει την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων και καθιστά τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά, τα οποία επιφέρουν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών BEUC ανέφερε ότι χωρίς αντιβιοτικά θα ήταν αδύνατες οι «θεραπείες, όπως μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων, μεταμόσχευση μυελού των οστών, χημειοθεραπεία, καθώς και θεραπείες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. θεραπεία ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή σκλήρυνσης κατά πλάκας)».

Σύνδεση με την τροφική αλυσίδα

Η χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών στα ζώα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της αντιμικροβιακής αντοχής.

Η γενική διευθύντρια του BEUC, Monique Goyens, δήλωσε: «Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, υγιή κοτόπουλα, χοίροι ή αγελάδες μπορούν να λαμβάνουν αντιβιοτικά σε καθαρά προληπτική βάση. Όμως, όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αντοχής των βακτηρίων».

Το γεγονός αυτό ενθαρρύνει την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας, για παράδειγμα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος.

«Εάν αυτές οι επιβλαβείς πρακτικές συνεχιστούν, η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο», τόνισε η κ. Goyens.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα αντιμικροβιακά φάρμακα χρησιμοποιούνται σε ζώα παρά σε ανθρώπους. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι γιατροί κατέγραψαν 800 τόνους αντιμικροβιακών φαρμάκων το 2011, ενώ οι κτηνίατροι συνταγογραφούσαν 1.734 τόνους.

Ωστόσο, η παγκόσμια κατανάλωση αυτών των φαρμάκων από τα ζώα αναμένεται να αυξηθεί κατά 67% μεταξύ 2020 και 2030.


Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ζήτημα των αντιβιοτικών συνιστά μια «σημαντική παγκόσμια οικονομική και κοινωνική πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τις χώρες ή τη δημόσια διοίκηση». Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει νομοθετικές αρμοδιότητες σε θέματα υγείας, οι οποίες επαφίονται αποκλειστικά στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η EURACTIV, ο Σλοβένος Ευρωβουλευτής, Alojz Peterle (ΕΛΚ), τόνισε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η ΕΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να νομοθετεί στον τομέα της υγείας, αλλά μπορούμε να λάβουμε μέτρα για υποστηρικτικές πολιτικές».


 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια