Γερμανία: Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί για τους ΓΤΟ

Ενώ οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία συνεχίζονται και η προοπτική ενός συνασπισμού «Τζαμάικα» (σ.σ. συμμαχί...


Ενώ οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία συνεχίζονται και η προοπτική ενός συνασπισμού «Τζαμάικα» (σ.σ. συμμαχία Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης των CDU-CSU με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του FDP) φαντάζει μονόδρομος, στην επιφάνεια έρχεται το ζήτημα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) ως παραμέτρου που θα καθορίσει την έκβαση των συζητήσεων.

Δεδομένου ότι η παράταξη των Πρασίνων θα πρέπει απαραίτητα να βρίσκεται στην κυβερνητική εξίσωση, κορυφώνονται οι πιέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ώστε η τελευταία να προβεί σε νομική απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

Αυτής της προσπάθειας πρωτοστατούν η οργάνωση Greenpeace, η κορυφαία γερμανική Ένωση για τη βιολογική γεωργία Bioland και η οργάνωση για τη χρήση σπόρων χωρίς ΓΤΟ IG Saatgut. Έχοντας πρόσφατα εκπονήσει έκθεση αξιολόγησης των σπόρων στη Γερμανία, οι τρεις οργανώσεις απαιτούν τη σχολαστική περιφρούρηση των προϊόντων χωρίς ΓΤΟ στη χώρα.

«Η μέχρι τώρα επιτυχία των ελέγχων των σπόρων διακυβεύεται, εάν οι νέες διαδικασίες γενετικής μηχανικής δεν ταξινομηθούν ως τέτοιες», δήλωσε ο Dirk Zimmermann, στέλεχος της Greenpeace.

«Με τα νέα δεδομένα, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να φέρουν στο πιάτο μας τρόφιμα από γενετικά τροποποιημένα φυτά και ζώα», προσθέτει ο Jan Plagge, πρόεδρος της Bioland, και συμπληρώνει: «Η γεωργία και οι καταναλωτές μπορούν να προστατευτούν μόνο από έναν συνολικό νόμο για τη γενετική μηχανική, που να περιλαμβάνει όλες τις μεθόδους γενετικής τροποποίησης».

«Το καθεστώς μηδενικής ανοχής απέναντι στη γενετική τροποποίηση των σπόρων θα πρέπει να διατηρηθεί. Ακόμη, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει σαφή τη δέσμευσή της σε αυτό στη συμφωνία συνασπισμού», τονίζει η Stefanie Hundsdorfer, εκπροσωπώντας την IG Saatgut.

«Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη αύξησης της συχνότητας των ελέγχων των σπόρων. Καλλιέργειες όπως η ελαιοκράμβη, το καλαμπόκι και η σόγια, θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για μια πιο εκτεταμένη δειγματοληψία, ώστε να αποτραπεί η διάθεση στην αγορά μολυσμένων σπόρων προς σπορά».


 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια